Seniorům umí vykouzlit úsměv na rtech aneb Psí babička pomáhá babičkám

20. březen 2017
Koktejl

Jedenáctiletá fenka Indie rozdává radost v domovech seniorů v Liberci při canisterapii se svou paničkou Pavlínou Bohunovou. I na hladkosrstou foxteriérku jménem Indy dolehlo stáří, je celá prošedivělá a už nezvládá delší procházky. Ale přitulit se ke staršímu člověku, promasírovat jazykem ztuhlé svaly na rukou nebo dát psí pusu na tvář dokáže stále na jedničku. A dělá to ráda, jako by sama věděla, jak její návštěva seniory vzpruží a nabijí novou energií.

Canisterapie přináší našim seniorům především radost, štěstí a vzpomínky na mládí. Tím, že si pejska hladí, se rozpohybují prsty, které už jsou ztuhlé. Helena Kubíková, sociální pracovnice

Indy dokáže jen svou přítomností vyloudit úsměv na tváři i u babiček a dědečků, kteří už téměř nevstávají ze svých postelí. „Indy je jedenáct, už je to taková psí seniorka, která pomáhá babičkám a dědečkům,“ říká s úsměvem canisterapeutka Pavlína Bohunová a pokračuje: „V jejím věku už musíme omezovat procházky. Dřív jsme cvičili agility a poslušnost, canisterapie je pro ni teď vhodná aktivita, vždycky se těší, až ji vyvezu.“ Spokojené jsou tedy při canisterapii obě strany – jak senioři, tak i jedenáctiletá foxteriérka.

„Canisterapie přináší našim seniorům především radost, štěstí a vzpomínky na mládí. Tím, že si pejska hladí, se rozpohybují prsty, které už jsou ztuhlé,“ vysvětluje Helena Kubíková, vedoucí sociální pracovnice vratislavického domova pro seniory.

Úsměvy, pocity štěstí i vzpomínky. To všechno umí u seniorů vyvolat fenka Indy

„Je to krásnej pocit si toho pejska takhle užít, jsem opravdu spokojená. Tak, ahoj, pejsku, přijď zase,“ loučí se s fenkou seniorka, paní Tomášková.

Pavlína Bohunová s Indy potěší za dopoledne zhruba dvacítku seniorů, ti se budou těšit na psí návštěvu zase za měsíc. Ve vratislavickém Domově pro seniory by uvítali návštěvy canisterapeuta častěji, nemají na ně ale dostatek peněz.

Pavlína Bohunová a její Indy
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio