VIDEO: Slonice z Liberce se rády mazlí. U toho si pak „zpívají“

Slonice v nejstarší zoologické zahradě v České republice, v Liberci, mají rády mazlení se svými dvěma ošetřovateli. A při tom udivují přítomné návštěvníky. Z radosti totiž jedna z nich – Rání doslova cvrliká. Rání, která je v Liberci téměř celý svůj život, zhruba ve čtyřech letech připutovala z indické Kalkaty. Podle chovatelů je to emotivní slonice, a když má náladu, pohvizduje si. Můžete si ji poslechnout v následující reportáži.

Zajímavost z natáčení: Slonicím se líbila reportérka Lucie Fürstová, neustále ji svými choboty očichávaly a „skenovaly.“ „Pro slony je čich dominantní smysl, dokážou tak zjistit, v jaké náladě člověk je,“ říká chovatel Václav Aschenbrenner.

„Musí mít náladu na to se pomazlit,“ říká chovatel Pavel Škorňa. Zvuky, které mazlící se slonice vydává, by řada lidí slonovi vůbec nepřisuzovala. „Spousta lidí se rozhlíží a ptá, které zvíře ty zvuky vydává. Když řekneme, že slon, tak se dívají nechápavě,“ říká Škorňa. A na jakém místě mají slonice z liberecké zoo drbání nejradši? „Hlavu dá až na zem, opře se chobotem o zem. Má ráda drbání za uchem a na temeni,“ říká chovatel.

Podívejte se na video, jak se sloní babička Rání ráda mazlí se svým ošetřovatelem.

„Sloni jsou inteligentní a dokážou reagovat hodně emotivně,“ říká Vaclav Aschenbrenner, vedoucí úseku slonů Zoo Liberec. „Rání je emotivně hodně založená, tak má radost, když člověk do výběhu přijde. Těší se dobrému fyzickému i psychickému zdraví,“ dodává chovatel.

Při troše štěstí uslyší slony „cvrlikat“ i návštěvníci. Musí jen počkat, až uvidí ve výběhu ošetřovatele.

Rání a Bala jsou šikovné sloní holky, i když Rání je ve svém věku už spíše babička
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.