Marmelády z Českého ráje bodují i ve světě

26. duben 2018

Nezvyklé kombinace chutí a především kvalitní ovoce stojí za úspěchy malé manufaktury na úbočí Kozákova, kde vznikají domácí džemy a marmelády z Českého ráje. Vaří je tam Jan Kakos se svojí ženou. Skleničky jejich sladkých dobrot získávají ocenění na našich i zahraničních soutěžích.

Citrónová marmeláda s levandulí získala stříbrnou medaili na mistrovství světa Dalemain Marmelade Awards a nejnovější ocenění získaly Marmelády z ráje v soutěži Výrobek roku Libereckého kraje v kategorii ovoce a zelenina za broskvový džem s mátou.

Čtěte také

„Na tuto kombinaci přišla moje žena. Přemýšlela, jakým způsobem by se dala broskev zlepšit a protože na zahrádce pěstujeme bylinky, tak ji napadla máta. A skutečně ta máta broskev krásně zvýrazní a udělá svěží,“ popisuje Jan Kakos zrod nápadu vítězné kombinace.

Chcete kvalitní džem? Musíte mít kvalitní ovoce

Základem výjimečných marmelád a džemů je vysoce kvalitní ovoce. Zažité zvyky, že pěkné ovoce sníme či uskladníme a to méně kvalitní zpracujeme právě do džemů Jan Kakos odmítá. „To nejlepší nelze dělat z nějaké druhé nebo ještě nižší třídy ovoce,“ tvrdí Kakos a jako příklad uvádí, jak jedno shnilé jablko rozšíří hnilobu na ostatní, krásná jablka. „Jedna špatná jahoda dokáže zničit várku na tisíc skleniček,“ upozorňuje.

Marmelády z Českého ráje jsou úspěšné v soutěžích tuzemských i zahraničních

Nejstarší metoda vaření džemů je odpařování vody. Tento způsob ale ničí senzorické vlastnosti jako chuť a vůni. Další možností je ovoce krátce povařit a přidat citrusový pektin, což je přírodní látka, která pomůže ovoce zželírovat. Ovoce si tak zachová všechny chutě a vůně a není potřeba přidávat žádná umělá dochucovadla či obarvovadla. „Když dáte do skleničky co nejvíc ovoce, tak žádná chemie není potřeba,“ dodává Jan Kakos.

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.