20 let od vydání první knížky o Harry Potterovi. Otestujte, jak znáte svět kouzel

28. červen 2017
Koktejl

Přesně před 20 lety vyšla první kniha o kouzelnickém učni Harrym Potterovi. Málokdo mohl tehdy předpovědět, jaký úspěch bude celkem sedmidílná série mít. Za sebou totiž měla řadu odmítnutí od nakladatelů. Čekala ji ale řada úspěchů, adaptace do úspěšné filmové ságy a start fenoménu, který neumírá ani s novou generací mladých čtenářů.

Autorka knih J. K. Rowlingová nezažívala zrovna lehké období. Měla za sebou rozvod a stěhování do Edinburghu s malou dcerou. Byla bez práce, diagnostikována s depresí a odkázaná na sociální podporu. Celý život jí měl ale změnit příběh, který psala po kavárnách vždy, když její dcerka usnula.

V roce 1995 dokončila Harryho Pottera a kámen mudrců. Celkem 12 nakladatelů ho odmítlo, než dostala první kapitolu do rukou dcera Barryho Cunninghama, redaktora nakladatelství Bloomsbury. Když o 11 let později vycházel poslední díl série s názvem Harry Potter a relikvie smrti, prodalo se ho za první den jen ve Velké Británii a Spojených státech 11 milionů výtisků.

J. K. Rowlingová

Série, která má dohromady 4195 stránek, byla přeložena do 65 jazyků a celkem se jí prodalo více než 400 milionů výtisků po celém světě. Rowlingová se také postarala o zařazení slova 'mudla' do Oxfordského slovníku angličtiny. Mnozí jí také přisuzují zásluhu za to, že přivedla generaci dětí ke čtení.

Joanne Rowlingová / Harry Potter
autor: kro
Spustit audio