200 let od vynálezu kola. Vlastní značku kol měl i Liberec

5. květen 2017
Koktejl

Letos uplyne 200 let od vynálezu jízdního kola. Liberecké Technické muzeum při této příležitosti pro své návštěvníky připravuje novinku. Tou je expozice, která ukáže průřez vývojem bicyklu. Jejím autorem je liberecký nadšenec, sběratel a spisovatel Pavel Eliáš, který svou sbírku muzeu dlouhodobě zapůjčil. Nechtěl totiž mít svá vzácná kola jen pro sebe, ale toužil se o ně podělit i s ostatními lidmi.

„Nejstarší kolo je z roku 1817. Letos se slaví 200 let od vynalezení jízdního kola Karlem von Draisem v Německu, máme tu jednu z nejstarších drezín, z dnešního pohledu dřevěné odstrkovadlo,“ říká autor expozice a sběratel Pavel Eliáš. „Geniální myšlenka byla, když se člověk poprvé v historii odrazil na jednostopém vozidle a zjistil, že udrží rovnováhu,“ pokračuje.

Liberecký Jeschken Rad

Nová expozice Technického muzea potěšila i ředitele Jiřího Němečka: „Máme velkou radost, protože to je první expozice, která tu zůstane na dlouhou dobu, zbývá dokončit jen nějaké drobnosti.“ Na výstavě jsou k vidění kuriózní bicykly původem z Německa i Francie.

"Předchůdce" dnešních jízdních kol

Liberečany potěší exponát, tzv. Jeschken Rad. „Je to jediné jízdní kolo vyráběné v Liberci v období mezi válkami. Ještědské kolo s krásným znakem starého Ještědu na rámu,“ vysvětluje Eliáš, který napsal o historii jízdních kol poutavou knihu. I tu najdou návštěvníci v Technickém muzeu. Novou expozici slavnostně otevřou v pátek 12. května.

Nová výstava Technického muzea v Liberci
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio