Barva roku 2017? Zelená. Zklidní vás, i pozitivně naladí

10. březen 2017
Koktejl

Energie, optimismus i návrat k přírodě. To vše vám přinese svěží zelená barva, když ji použijete v interiéru. Rozzáří vaše domovy a má schopnost pozitivně naladit naše mysli. Novým trendem, jak vnést zeleň do interiéru, jsou takzvané vertikální zahrady.

„Není to úplně ta reflexní zelená, je tak trochu tlumená, jako byste do ní přimíchali bílou lazuru. Tato barva nastoupila někdy ve dvacátých letech minulého století, později byla velmi oblíbenou i v šedesátých letech u hnutí Hippies,“ říká k barvě roku interiérová designérka Denisa Smetanová z Liberce.

„Tento rok je ve znamení všech čistých tónů zelené, které vychází z přírody. Jakousi motivací pro nás může být džungle, japonská lázeň. To pro nás znamená určité zklidnění, relaxaci a omlazení. Tohle všechno zelená barva umí,“ popisuje Smetanová.

Takovou improvizovanou „vertikální zahrádku“ si můžete vyrobit sami, třeba doma na balkoně s bylinkami

O přírodní zelenou se postarají vertikální zahrady

Pokud se zrovna nechystáte malovat, můžete si jarní zelenou dopřát v podobě doplňků – polštářů, přehozů, rámečků, včetně pokojových rostlin.

Novým a stoprocentně „zeleným“ trendem jsou tzv. vertikální zahrady. „Jsou novým stylem, jak vnést zeleň do interiéru jsou květináče, které spolu s květinami rostou, květina se může stát i součástí nábytku,“ vysvětluje designérka. Jde o hydroponické pěstování rostlin v rašelinovém substrátu.

Fantazii se meze nekladou. Vertikální zahrady mohou tvořit například tropické rostliny včetně orchidejí, a radost mohou udělat i v panelákovém bytě.

Zelená barva umí interiér rozzářit
autor: Iveta Kalátová
Spustit audio