Koktejl9. března  2017 v 12:00  

Budoucí Pohlreich? Honza z Liberce má kuchařské nadání i nadšení. To se často nevidí, tvrdí šéfkuchaři

Honzovi Žídkovi nechybí ani kuchařské nadání, ani nadšení. „Už při pohovoru jsem pochopil, že ho vaření baví, a tak jsem ho přizval do našeho týmu,“ říká šéfkuchař libereckého hotelu Robert Sklenář, který na práci Honzy dohlíží - Foto: Šárka Škapiková

Honzovi Žídkovi nechybí ani kuchařské nadání, ani nadšení. „Už při pohovoru jsem pochopil, že ho vaření baví, a tak jsem ho přizval do našeho týmu,“ říká šéfkuchař libereckého hotelu Robert Sklenář, který na práci Honzy dohlížíFoto: Šárka Škapiková

Je mu teprve 16 let, a už nasbíral několik cen na mezinárodních gastronomických soutěžích. Učeň Jan Žídek z Liberce má jasno – chce být kuchařem. Podle učitelů z liberecké gastronomické školy, i podle špičkových šéfkuchařů má Honza dvě výhody – velké nadání a obrovské nadšení. Kuchtíků, které vaření opravdu baví a chtějí se mu věnovat naplno, je totiž podle zkušených šéfů hotelových kuchyní a restaurací stále méně.

„Chtěl bych jet do zahraničí nasbírat nějaké zkušenosti. Pak se vrátím sem a budu dělat pod šéfem, nebo si otevřu vlastní hospodu. “
Honza Žídek

Honza Žídek má praxi v kuchyni Grandhotelu Zlatý Lev v centru Liberce, podílí se na přípravě obědů. Pod vedením šéfkuchaře Roberta Sklenáře taky trénuje na mezinárodní gastronomickou soutěž v Banské Bystrici. Filetuje sumce. Jak sám říká, volba budoucího povolání pro něj byla úplně jasná. „Věděl jsem, že budu kuchař. Bavilo mě to, doma jsem vařil, byl jsem rozhodnutý už od osmé třídy,“ říká mladý kuchař, který už plánuje i do budoucna. „Chtěl bych jet do zahraničí nasbírat nějaké zkušenosti, a pak se vrátím sem a budu dělat pod šéfem, nebo si otevřu vlastní hospodu.“ 

Specializace na českou kuchyni 

Na gastronomickou soutěž trénoval Honza pod dohledem šéfkuchaře Roberta třeba filetování sumce - Foto: Šárka Škapiková

Na gastronomickou soutěž trénoval Honza pod dohledem šéfkuchaře Roberta třeba filetování sumceFoto: Šárka Škapiková

Z nadšeného kuchtíka má šéfkuchař Robert Sklenář radost. „Honza se minulý rok přišel zeptat na brigádu, už při pohovoru jsem pochopil, že ho vaření baví, a tak jsem ho přizval do našeho týmu. Pomáhal nám celé léto, už v tu dobu jsem si všiml, že má kuchařské nadání,“ popisuje Sklenář a pokračuje: „Pak šel Honza na první závody, kdy jsem ho připravoval na českou kuchyni, vyhráli jsme s pokrmem kachní prso na švestkové omáčce.“ Nadaný mladý kuchař se zatím pod vedením Roberta Sklenáře specializuje na českou kuchyni. To se možná časem změní, až Honza odjede na svoji vysněnou zkušenou do zahraničí. 

Právě dnes 9. března Jan Žídek vyráží do dalšího kulinářského soutěžního klání. Tentokrát jede reprezentovat Česko na mezinárodní gastronomickou soutěž do Banské Bystrice. Český rozhlas Liberec přeje mladému kuchaři hodně fantazie a soutěžních úspěchů! 

Honza Žídek v akci. Už od osmé třídy prý věděl, že jednou bude kuchařem - Foto: Šárka Škapiková

Pořad: Koktejl  |  Stanice: Liberec
 
 

Nové články v rubrice

Liberecký kraj
  Od 25.4.2017 09:45 do 11:45; na silnici 9 v obcích Nový Bor a Chotovice okres Česká Lípa , délka 658m; jízdní pruh uzavřen, tvoří se kolona vozidel; probíhá vyšetřování nehody; jízdní pruh uzavřen; střet ...
  Od 25.4.2017 10:05 do 11:05; na silnici 35 u obce Liberec , délka 648m; nehoda; 2 x OA, bez zranění, bez úniku PHM, na místo jede PČR
  silnice I/9, v katastru obce Nový Bor, okr. Česká Lípa, práce na silnici, zúžené jízdní pruhy, Od 25.04.2017 08:54 Do 25.04.2017 16:00, Montáž dopravního značení na komunikaci

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace