Děti mění hračky za tablety a chytré telefony. Kvůli tomu mají problém s mluvením

10. květen 2017
Koktejl

Dáváte alespoň občas svým dětem na hraní tablet nebo chytrý telefon? Svítící dotykové obrazovky děti fascinují, jenže čas strávený u takových zařízení může mít negativní vliv na vývoj jejich komunikačních schopností. Tvrdí to výsledky nové studie.

Podle výsledků, které prezentovala profesorka a pediatrička Catherine Birkenová z kanadského Toronta, mají děti, které ve věku od šesti měsíců do dvou let používají telefony a tablety, horší komunikační schopnosti a začínají později mluvit.

Studie se účastnilo celkem 900 rodičů s dětmi, kteří zaznamenávali každý den, kolik času jejich děti stráví u dotykových obrazovek. Vědci také sledovali, jak se děti učí mluvit. Jestli začínají používat slova a jaké vydávají zvuky, když chtějí komunikovat.

Půlhodina na tabletu denně? Pravděpodobnost potíží s mluvením narůstá až o půlku

Podle Birkenové u dětí do osmnácti měsíců s každou půlhodinou strávenou denně u dotykových obrazovek roste šance na potíže s mluvením až o polovinu. Americká akademie pediatrů už před rokem doporučila úplný zákaz dotykových obrazovek pro děti ve věku 18 až 24 měsíců.

Malé děti pracují s dotykovými obrazovkami až příliš často a jejich počet se stále zvyšuje. Podle průzkumu společnosti Common Sense Media se počet dětí ve věku pod dva roky, které pracují s telefony a tablety, zvýšil z deseti procent v roce 2011 na čtyřicet v roce 2013. Některé firmy přitom cílí svá zařízení přímo na děti.

Zákaz taky není řešení!

Akademie pediatrů ale nedoporučuje děti od obrazovek úplně odloučit. Nabádá rodiče, aby u nich byli s dětmi, používali kvalitní programy a vysvětlovali ratolestem, co právě vidí.

tablet dítě
autor:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.