Dřevěné domy jsou v Česku populární. Mají jiné klima, tvrdí jejich majitelé

16. říjen 2017
Koktejl

Domy ze dřeva jsou u Čechů stále oblíbenější. Podle údajů Českého statistického úřadu měl loni každý sedmý dokončený rodinný dům dřevěnou konstrukci. Pokud jde o nové domy, je jich v tuzemsku ze dřeva už téměř šestnáct tisíc.

„V dřevostavbě z masivních dřevěných panelů bydlíme sice teprve několik měsíců, ale už teď víme, že bychom rozhodně neměnili. Dokonce ani teď, začátkem října, jsme ještě nezatopili. Nikde netáhne, nic nevlhne. Když do toho domu vejdete, je v něm úplně jiné klima než v domě z cihel,“ říká o svém novém bydlení Michal Babor.

Mezi hlavní pozitiva domů s dřevěnou konstrukcí řadí redaktorka časopisu Dřevostavby Lucie Němcová rychlejší výstavbu, nižší pořizovací cenu a lepší tepelné vlastnosti. Dobrých energetických parametrů lze prý dosáhnout i při subtilních obvodových stěnách.

Patnáct tisíc dřevostaveb

Podle statistického úřadu bylo v České republice v letech 2005 až 2016 postaveno přes patnáct tisíc rodinných domů formou dřevostaveb. Rekordní byl přitom rok loňský, kdy jich bylo dokončeno přes dva tisíce, což představuje téměř 14,5 procenta z celkového počtu všech dokončených rodinných domů.

Nové dřevostavby lákají stále více lidí

Každý dodavatel musí dodržovat stanovené normy a musí mít platné certifikáty. Podle Jitky Beránkové, ředitelky Výzkumného a vývojového ústavu dřevařského, patří mezi základní kritéria statika, požární odolnost, stavební fyzika a obsahy nebezpečných látek.

Lidé by při volbě dodavatele měli být obezřetní. Vratislav Blaha, předseda Asociace dodavatelů montovaných domů, doporučuje podívat se na historii podniku, který by měl dřevěnou stavbu dodat. A důležitá je také smlouva. V ní by kromě ceny měly být i podmínky záruky nebo doba dokončení.

autoři: jhn , iROZHLAS.cz
Spustit audio