EET a bleší trhy: Evidenci tržeb musí dokládat prodejci nového zboží

3. duben 2017
Koktejl

Venkovské burzy, kde můžete koupit prakticky cokoliv, po zimní přestávce znovu odstartovaly. Seženete na nich možné i nemožné – od rezavých hřebíků přes staré nádobí či použité autodíly, až po nové věci. Právě prodejců nepoužitých výrobků se týká druhá fáze elektronické evidence tržeb, která se rozjela v březnu. Jednou z největších burz na Jablonecku je již tradiční burza v Držkově, kde letošní sezónu zahájili v neděli 2. dubna.

Prostor kolem místního kulturního domu byl slušně zaplněný stejně jako protější parkoviště a příjezdové silnice. A to i přes to, že se místem ráno prohnala jarní bouřka. „Podle mého hrubého odhadu to vypadá, že tu je kolem 200 stánků,“ uvedl Milan Jindra, jeden z hlavních pořadatelů burzy.

Co můžeš prodat, nezahazuj. Co jsi zahodil, u nás nakoupíš

Na blešáku seženete opravdu cokoliv

Stánky na první pohled ve velké většině přesně naplňovaly heslo držkovské burzy: Co můžeš prodat, nezahazuj, co jsi zahodil, u nás koupíš. Potvrzují to i pořadatelé: „Většina prodejců jsou lidi, kteří jdou prodat nepotřebné věci, a těch se EET zatím nedotkla. Jsou tu ale i lidé, kteří se obchodem živí, ale těch je malé procento,“ říká Jindrů s tím, že připouští, že takových prodejců proti loňsku ubylo.

Další burzy, které se v Držkově konají každé dva týdny ale už tak velké být nemusí. Dá se předpokládat, kupující i prodávající byli přes zimu na novou burzovní sezonu natěšení a lidem se doma nashromáždili věci, kterých by se rádi zbavili. Stánky s elektronickou pokladnou se na burze najít daly, ale zájem o účtenky byl prakticky nulový, což potvrzují prodávající s tím, že je elektronická evidence tržeb zdržuje. „Účtenku stejně nikdo nechce a myslím, že se to nezlepší ani s účtenkovou loterií. Já bych to zrušil. Kazí to dojem o nás podnikatelích,“ uvedl prodejce cukrovinek z Hejnic.

Burza v Držkově
Spustit audio