Fyzioterapie pro psy? Ano! Léčí i psí duši

8. únor 2017
Koktejl

Masáže, strečink, kondiční cvičení – to jsou věci, které zná asi každý. Jenže fyzioterapie nepomáhá jenom lidem, ale i zvířatům. Třeba pejsci si ji vyloženě užívají a přitom se rapidně zlepšuje jejich zdravotní stav. Nemusí být ani po úrazu nebo operaci, aby mělo cvičení smysl. Třeba strečink je výbornou prevencí před poškozením svalů, šlach a úponů, tedy nejčastějším úrazům.

„Fyzioterapie umožňuje pejskům se po operacích a úrazech vrátit do běžného života. Dokáže dobu rekonvalescence zkrátit třeba až na třetinu, nebo dosáhnout výsledků, které by se bez cvičení nedostavily,“ vysvětluje Anna Burianová. Zvířata jí učarovala už v dětství. Studium veteriny se vyhnula kvůli etickým otázkám jako kastrace a utrácení zvířat, ale touha léčit a pomáhat zvířatům u ní zůstala. A naplnila ji právě fyzioterapie malých zvířat.

Měsíc cvičení znamená velké posuny

Jako příklad efektivní fyzioterapie uvádí Anna Burianová pejska po výhřezu ploténky. „Jako jediné doporučení z kliniky dostal pulsní magnety. Když odtamtud odjížděl, nebyl schopen používat zadní nožičky. Tak jsme začali pracovat, kromě magnetů i cvičit a podařilo se, že během měsíce se pejsek stavěl na nožičky sám a dokonce zvládal zvedat nožičku při čůrání,“ popisuje cvičitelka jeden z mnoha úspěchů.

Za pamlsek udělají skoro cokoliv

Fyzioterapie pro psy pomáhá psímu tělu i duši

Pokud máte zkušenosti s tím, jak se vám nechce cvičit, tak u pejsků je to jinak. Cvičení si vyloženě užívají a za „úplatek“ v podobě pamlsku udělají snad cokoliv. Časem se to stane součástí jejich života. Pes je totiž velice pracovitý i hravý a vítá každou chvilku, kterou se mu páníček stoprocentně věnuje.

Fyzioterapie je navíc i balzámem na psí duši, což dokazuje psí miláček Anny Burianové, před dvěma lety adoptovaný, dnes sedmiletý dobrman Archie. Cvičením zapomněl na své nedobré zkušenosti s lidmi a dnes je z něj šťastný a učenlivý pes. „Je velmi přínosné, když se snažíte tomu zvířeti, které má zraněnou duši a špatné zkušenosti, otevřít nový prostor. Vedete ho někam, kde ještě nebylo, kde dosáhnete nového intenzivnějšího vztahu, a to zvíře se učí, že svět může být i dobrý,“ dodává Burianová.

Spustit audio