Hlídá Jablonec okem „Velkého bratra“– strážník roku Jaroslav Brožek

11. květen 2017
Koktejl

Sleduje dění v centru Jablonce nad Nisou, i v odlehlých částech města. K dispozici má 35 kamerových bodů, díky kterým může sledovat porušování veřejného pořádku, zloděje nebo taky zbraně v nepovolaných rukou. Jablonecký strážník roku Jaroslav Brožek je u městské policie už 15 let a práce ho pořád baví.

Většina strážníků vydrží u městské policie pár let a pak přechází ke státní policii nebo profesionálním hasičům. Jaroslav Brožek přišel do týmu nově vznikající jablonecké městské policie prakticky hned po vojně. „Začínal jsem na ulici jako běžný strážník a postupem času jsem se dostal až na pozici operátora kamerového systému. Musím říct, že mě ta práce stále baví,“ říká.

Ve dne pozornost soustředí na centrum města, v noci na sídliště

Na obrazovkách operačního střediska měl možnost sledovat řadu událostí. „Přes den se soustředíme především na centrum města, přes noc na sídliště z důvodů vloupání do vozidel. Nejzajímavější událost z poslední doby byla ta, když jsme na kamerovém systému viděli na náměstí osobu s krátkou střelnou zbraní,“ uvedl Brožek. I když se ukázalo, že jde „jen“ o plynovou pistoli, strážníci nemohli zaváhat, na místo vyjela hlídka.

Pozoruje dění a dává pokyny kolegům v terénu

Sledovat všech 35 kamerových bodů naráz samozřejmě není možné. Operační proto musí velmi dobře znát město a rychle vyhodnotit, na co se soustředit. To je důležité obzvláště při pátrání nebo sledování ať vozidel nebo lidí, kdy na monitorech musí sledovat přechody mezi kamerami. Na stálé službě sedí operátor kamerového systému s kolegou, který v danou chvíli zadává pokyny přímo hlídkám strážníků.

Strážníkem roku se stal Jaroslav Brožek už v roce 2009 a loni byl druhý. Kromě pracovních povinností se věnuje také střeleckému výcviku jabloneckých strážníků.

Operační středisko jabloneckého kamerového systému, odkud strážník roku dohlíží na pořádek ve městě
Spustit audio