Horolezci bez hranic. V Turnově budou mít muzeum

11. září 2017
Koktejl

V turnovském Muzeu Českého ráje se v sobotu 9. září klepalo na základní kámen nově budované stálé horolezecké expozice s názvem Pro horolezce neexistují hranice.

Myšlenka na vznik stálé horolezecké expozice se zrodila již před řadou let, minimálně na počátku 90. let 20. století. Zájem široké veřejnosti o výstavy tematicky spojených s horolezectvím potvrdil správnost rozhodnutí usilovat o vybudování stálé horolezecké expozice.

Češi se učili lézt od Němců

Horolezecká expozice turnovského muzea představí horolezecký sport a připomene historické propojení s pískovcovou oblastí Českosaského Švýcarska a průkopnické aktivity německých horolezců, od kterých se postupně učili lézt v pískovcových skalách Českého ráje čeští horolezci.

Slavnostní poklepání na základní kámen nově budované horolezecké expozice Muzea Českého ráje v Turnově proběhlo v sobotu 9. září 2017, zúčastnil se ho i horolezec Jan Červinka


Projekt výstavby byl podpořen Programem na podporu přeshraniční spolupráce 2014–2020 mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko, přesněji mezi partnerskými městy Turnov a Bad Schandau. Právě v Sasku se na konci 19. století rodila budoucnost pískovcového lezení. Tamní horolezci posléze při hledání nových příležitostí k lezení objevili krásu skal v Českém ráji.

Turistům i místním muzeum horolezectví představí základní informace o pískovcovém lezení v Českém ráji. K dispozici bude také studijní část expozice a v plánu je následná aktivní spolupráce s horolezeckými spolky. Expozice představí rovněž partnerské lezecké terény v Sasku.

Cena? 40 milionů korun

Investice nově budované stálé horolezecké expozice Muzea Českého v Turnově ráje ve výši 40 milionů korun je z 85 % financována z evropského dotačního programu. 5 % je ze státního rozpočtu a 10 % z celkové částky přispěl zřizovatel muzea Liberecký kraj.

Ve vysílání Českého rozhlasu Liberec vám už brzy nabídneme rozhovor s pamětníkem počátku éry lezení českých horolezců v Českém ráji, který lezl už v poválečné době, kdy prvním předsedou turnovského horolezeckého oddílu byl Antonín Harry Zima.

Snímky ze studie k připravovanému horolezeckému muzeu v Turnově
Stavba expozice horolezectví je již v plném proudu
autor: Petr Klimeš
Spustit audio