Jak přežít zimu za volantem? Není to jen o zimních pneu, radí automechanik

7. prosinec 2016
Koktejl

Námraza, ledovka, čerstvý, nebo uježděný sníh na silnicích. To je noční můra mnoha motoristů. Zkušení řidiči si ale poradí i v zimě – potřebují k tomu ale nejenom zimní obutí.

Základem povinné výbavy je zimní obutí. Spoléhat na to, že to s ojetými zimními pneumatikami nějak dojezdím, se rozhodně nevyplácí. „Minimální hloubka jsou 4mm, aby ta pneumatika splňovala parametry, musí mít označení M plus S, to je taková univerzální pneumatika, potom jsou ještě speciální zimní pneumatiky, které mají označení horského štítu s vločkou,“ říká Michal Berka, automechanik z Raspenavy.

Rozmrazovač uvnitř zamrzlého auta nám moc nepomůže

Známe to všichni. Ráno chceme nastartovat a odjet autem do práce. Vozidlo se ale během mrazivé noci proměnilo v ledovou kostku. Je proto dobré mít v povinné zimní výbavě při ruce rozmrazovač, který zásadně nenecháváme v autě, ale pro jistotu nosíme vždycky u sebe!

Samostatnou kapitolou jsou také řetězy. Alternativou klasických řetězů jsou ty tekuté, které se nanáší na pneumatiky sprejem a vydrží 2 až 3 kilometry.

Příprava na zimu není jen o výměně pneumatik

Rozhodně bychom neměli zapomenout zkontrolovat autobaterii, která v zimních měsících dostává pořádně zabrat.

Další věcí, na kterou bychom měli myslet, je stav nemrznoucí směsi v chladící soustavě a nemrznoucí směs v ostřikovačích. Doporučuje se směs minimálně do -25 až do -30 °C.

Logo

Bacha na „studené starty“!

Pozor bychom si také měli dát na tzv. studené starty v mrazivých dnech. Odborníci doporučují po nastartování plynulou jízdu v nízkých otáčkách, díky tomu se ztuhlý olej v motoru i v převodovce postupně rozehřeje.

Další rady, tipy a triky, jak v zimě pečovat o našeho plechového miláčka, aby nás vždycky spolehlivě dovezl, kam potřebujeme, si můžete poslechnout z rozhovoru moderátorky Ivety Kalátové s automechanikem Michalem Berkou. Pohodový poslech vám přeje Český rozhlas Liberec!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.