Jak se šijí barefoot boty? Na ševcovském kurzu v Liberci vás to naučí

16. říjen 2017

Chůze na boso je trendem poslední doby. Člověk se jí ale musí nejprve naučit. Jako předstupeň k úplně bosé chůzi se proto používají tzv. barefoot boty. To je měkká kožená obuv s tenkou podrážkou, přes kterou cítíte povrch země. A právě ty není těžké ušít.

Barefoot boty jsou díky módní bosé chůzi hitem posledních let a vyrábí je řada obuvnických firem. Nejsou ale zrovna levné. Ušít si jednoduché barefoot baleríny přitom není těžké. Na jednodenních kurzech to učí ve sdílené řemeslné dílně Kultivar v Liberci.

„Je to velký trend. Ale lidé narážejí na to, že barefootové boty jsou původně z Ameriky a je to velmi drahá záliba. Proto je mnohem praktičtější se je naučit vyrábět, protože si je pak můžete sami ozdobit, obarvit. Je v tom ještě ta kreativní hodnota, že si jen nejdete do obchodu něco koupit, ale že se podílíte na jejich tvorbě,“ popsala lektorka ševcovského kurzu Klára Altová.

Barefoot boty s měkkou podrážkou - používají se, když se chcete naučit chodit bosi

A jaká je osobní motivace absolventek jednodenního školení?

„Já jsem si před rokem vyráběla sandále, takový jednoduchý, jenom s provázkama. V tom se mi moc dobře chodilo, proto si chci vyrobit ještě víc obuvi tohoto typu,“ vysvětlila svoji účast na kurzu Zuzka Maličká.

V Kultivaru zatím učí šít jen barefoot baleríny, které jsou vhodné spíše pro ženy. Do budoucna ale plánují i kurzy na výrobu sandálů nebo bot s vlněnou výstelkou na zimu.

Kromě bot učí v liberecké sdílené díně vyrábět také přírodní kosmetiku, japonské kokedamy nebo šperky.

autor: David Hamr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.