Jak správně zmrazit houby? Nejdřív je poduste, aby „nezblátovatěly“

18. září 2017
Koktejl

Lesy stále vydávají koše hub, ale je na čase myslet také zimní měsíce. Houby lze zamrazit, naložit nebo usušit. Základem je houby dobře očistit, zpracovat je co nejdříve po přinesení z lesa. Ale jak je chytře zamrazit? Tak, aby byly po vytažení z mrazáku dobré a svou konzistencí nepřipomínaly spíše bláto?


Některé houby mají samy o sobě kořenitou chuť, jiné je potřeba chuťově podpořit a povařit třeba s bobkovým listem, novým či divokým kořením.

Do mrazničky můžete houby uložit v původním stavu. To je ale prostorově náročné. „Až devadesát procent houby tvoří voda a ta v kombinaci s mrazem roztrhá buňky. Když se pak houby vyndají z mrazáku ven, tak jakoby zblátovatí,“ upozorňuje zkušený houbař Petr Hampl. Lepší je proto houby před zamrazením podusit. Tato tepelná úprava je vhodná i proto, že u hub se zastaví rozklad, přestanou produkovat toxiny a jako bonus taky zmenší objem.

Při uchovávání ve sladkokyselém nálevu je potřeba dávat pozor na chuť nálevu a druhy nakládaných hub. „Některé houby mají samy o sobě kořenitou chuť, jiné je potřeba chuťově podpořit a povařit třeba s bobkovým listem, novým či divokým kořením,“ říká Hampl. Univerzální recept podle něj neexistuje, je potřeba vyzkoušet, co komu chutná.

Houbový prášek. 100% BIO dochucovadlo

Se sušením venku v chladných a vlhkých dnech už moc neuspějeme, lepší bude spolehnout se na domácí sušičku. Sušené houby se uchovávají většinou ve velkých sklenicích, ty jsou ale ve spíži poměrně prostorově náročné, a proto kdo má rád houby, ten by mohl uvítat houbové dochucovadlo. Není to nic složitého, jde o prášek právě ze sušených hub, díky kterému navíc ušetříme ve spižírně trošku místa. Stačí sušené houby v mixéru nebo mlýnku jemně rozemlít. „Tímto práškem v poslední době zahušťuji omáčky místo hotové jíšky. Hodí se i do polévek. Prášek dodá pokrmům výraznou houbovou chuť,“ dodává Hampl.

Houbařský úlovek (ilustr. foto)

A ještě jeden recept z čerstvých hub. I z nich lze upéct krkonošský houbovník. Než čerstvé houby smícháte s kaší z rohlíků, mléka, vejce, cibule, česneku a koření dle chuti, tak je krátce poduste. Hubník je prý nejchutnější péct na sádle – asi půl hodiny na 180 stupňů. Další zajímavé recepty a především různé druhy hub budou k vidění na výstavě ve Velkých Hamrech v sobotu 23. září.

Les, houby (ilustr. foto)
Spustit audio