Je to velká radost, říká o svém splněném mydlinkovém snu mydlářka z Liberce

6. duben 2017
Koktejl

Mirka Priščáková z Liberce si splnila sen. Dlouho ji zajímala přírodní kosmetika, mýdla a bylinky, o kterých čítávala ve spoustě knih. Blízký vztah k nechemické kosmetice ale později přerostl v lásku a dnes je to její obživa. I díky pomoci rodiny si založila mýdlárnu a je šťastná. Takové “mýdlaření“ je totiž prý i návykové.

Impulsem pro odstartování mydlinkové kariéry byla pro Mirku i nespokojenost v bývalém zaměstnání, a tak kancelářskou židli a počítač vyměnila za místnost provoněnou nejrůznějšími silicemi, aromaty a přírodními oleji, které jsou nezbytnou součástí výroby mýdel bez chemie.

„Je to obrovská změna v mém životě, zjistila jsem, že ta virtuální práce na počítači mi úplně nevyhovuje, daleko příjemnější je pro mě vidět, jak mi něco vzniká pod rukama,“ přiznává Mirka Priščáková, která už dnes výrobou přírodních mýdel doslova žije.

Rozhodnutí o mýdlárně padlo u lahve vína

Má ekonomické vzdělání, ale mydlářské řemeslo ji naprosto pohltilo. A jak vůbec vzniknul nápad onen mydlinkový sen opravdu zrealizovat? „Rozhodnutí o mé mýdlárně vzniklo jednoho letního večera u lahve vína, kdy jsme si lámali hlavu s tím, kde mýdlárna bude,“ vzpomíná. Večer prý skončil prohlášením Mirčina manžela Róberta, že jí tu mýdlárnu zařídí přímo v jejich domku. A tak se i stalo.

Je to přesně rok a jeden měsíc, co se jedna místnost v jejich domě proměnila ve výrobnu přírodní kosmetiky. Ale rozjet výrobu mydlinek nebylo snadné.

„Bylo to i o rozhodování, přece jenom mám určitou zodpovědnost vůči svým dětem,“ říká mydlářka z Liberce a doplňuje: „Mám to obrovský štěstí, že jsem obklopená lidmi, kteří mi drží palce, je to v první řadě můj manžel a taky moje dospělá dcera.“

Mýdlová premiéra a obrovská radost!

Vzpomínka na vyrobené mýdlo s pořadovým číslem jedna Mirce prý zůstane v paměti hodně dlouho. „To je nezapomenutelný zážitek, když jsem nalila první mýdlo do formy, tak jsem ho pořád okukovala a dívala se, jestli to ztuhne, nebo ne, ten okamžik krájení mýdla a ta obrovská radost mi v hlavě zůstane uložená do konce života,“ říká a zároveň dodává, že nadšení z mýdlové premiéry bylo velké, přestože první výrobky byly prý kvalitou zcela odlišné od těch současných.

Šumivky, mýdlové dortíky a krájené mýdlové melouny jsou teď jejím královstvím. V něm jí téměř denně pomáhají i dcerky – Eliška s Adélkou. „Balím třeba šumivky nebo zavazuju cedulky,“ říká osmiletá Eliška, pro kterou je vyrábění tuhých voňavých kousků kosmetiky zábava stejně jako pro maminku.

Jděte si za svým snem

Pro váhavé snílky má dnes Mirka Priščáková jasný vzkaz: „Doporučuju všem jít si za svým snem, protože se vám otevře úplně jiný pohled na svět, koníček se stane prací a to je pak velká radost!“

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.