Ještěd – lyžovačka, sáňkování i start pro běžkaře

23. leden 2017
Koktejl

Ještěd je nepřehlédnutelnou dominantou krajského města. Na jeho svazích najdete lyžařské středisko, které je jedno z mála v Evropě, kam vás až pod lanovku doveze městská hromadná doprava. Představujeme další skiareál Libereckého kraje, který nabízí lyžování pro lyžaře začátečníky i pokročilé. A pozor, není jen pro lyžaře.

Stejně jako v ostatních areálech kraje i na Ještědu se letos radují z bohaté sněhové nadílky. „Sněhu je opravdu dostatek a po více než pěti letech jedeme v celém areálu na bezmála deseti kilometrech,“ říká ředitel skiareálu Jan Svatoš.

Ještěd hlásí: Všechny sjezdovky v provozu

Od 12. ledna jsou lyžařům k dispozici všechny tratě skiareálu – Nové Pláně, Staré Pláně, Višňovka, Skalka, Slalomák, Liberecká, Pod lany, F10 a Bucharka. „Začátečníci a méně zdatní lyžaři si najdou to své na Pláních, zdatnější lyžaři si můžou užít svahy na severní straně – sjezdovku pod lany až dolu na F10, Skalka, Liberecká – červené sjezdovky s členitým profilem. A pro hodně zdatné lyžaře je tu Slalomák,“ komentuje Svatoš.

Sportovcům z Liberce nabídne Ještěd další novinku. „Na přelomu ledna a února začne pro Liberečany fungovat skibus na večerní lyžování, který bude navazovat na tramvajové spoje v obou směrech,“ popisuje ředitel areálu.

Sáňkaři, hurá na ještědské svahy!

Zimní radovánky si na Ještědu můžou užívat nejenom lyžaři. Vyřádit se můžou i rodiny s dětmi – sáňkaři – na tamější sáňkařské dráze, která má víc jak stoletou tradici. „V letošní sezóně máme kompletně v provozu sáňkařskou dráhu, která vede z hřebenu Plání dolů k sedačkové lanovce na Skalku,“ popisuje Svatoš a dodává: „Sáňkaři přijdou, vyjedou Skalkou, překonají výškové metry a pak se spouští bezmála tři kilometry po upravené sáňkařské dráze dolů. Projíždíme ji rolbou několikrát týdně.“

Pro úspěch organizátoři akci Saně na Ještědu zopakují.

Vítáni jsou i milovníci běžeckého lyžování. „Bežkaři z chaty Pláně můžou vyrazit na Rašovku – v lehce členitém až rovinatém terénu – tam a zpátky je to přibližně 12 až 14 kilometrů,“ uzavírá Jan Svatoš.

Noční běžkování ve Vesci – liberecká specialita

Ski Ještěd spravuje také areál v libereckém Vesci, který je večer osvětlen, techniky upraven a za současných podmínek nabízí několik kilometrů tratí.

autoři: David Hamr , Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.