Jezevec se nechtěně koupal v bazénu. Před smrtí ho zachránili hasiči

21. březen 2017
Koktejl

K neobvyklé události vyjížděli v březnu železnobrodští dobrovolní hasiči. Spolu se semilskými profesionálními kolegy zasahovali u rodinnému domku v Železném Brodě, kde do bazénu spadl jezevec. Bazén byl naštěstí na zimu z větší části vypuštěný. Přesto se největší česká lasicovitá šelma neměla šanci dostat ven bez pomoci druhých.

...nevěřili jsme té esemesce, když nám to ohlásili, ale jezevec opravdu plaval v bazénu... Radim Kovařík, zasahující hasič

Jezevci na pomoc přispěchala nejprve pošťačka spolu s městskými strážníky. Ti sice mají vybavení i zkušenosti na odchyt psů, ale s jezevcem si nevěděli rady. O záchranu šelmy se postarali až hasiči.

„Nejdřív to bylo překvapení, nevěřili jsme té esemesce, když nám to ohlásili, ale jezevec opravdu plaval v bazénu. Už tam ale byl nějakou dobu, asi by moc dlouho nevydržel,“ popisuje první okamžiky záchrany jezevce velitel železnobrodských dobrovolných hasičů Radim Kovařík.

Po koupeli hurá zpátky do přírody!

Jezevec není rozhodně žádný drobeček jako třeba lasička či kuna. Pořádné zvíře zhruba ve velikosti středního psa hasiči vylovili pomocí tyče na odchyt psů. A protože jezevec je prakticky stále nasupená šelma, museli hasiči dávat pozor, aby je nepoškrábal a nepokousal. „Jezevec se chtěl bránit a chtěl nám utéct, tak jsme ho museli přikrýt dekou, do které se zakousl,“ říká Kovařík. A protože i přes prožitou zimu a zimní koupel byl jezevec v dobré kondici, tak ho hasiči po konzultaci s veterinářem vypustili zpátky do přírody.

Zachránit jezevce se podařilo až hasičům

Záchrana jezevce patří mezi hasičské kuriozity. Častěji jsou dobráci přivoláni k záchraně koček, které vylezou třeba na vysoký strom, a pak nemohou zpátky. Pak stačí jen přistavit žebřík, a než se hasič ke kočce vyšplhá, tak je zvíře pryč. „Někdy skutečně nemohou slézt, ale brání se, takže hasičovi třeba nafackují,“ dodává s úsměvem Radim Kovařík. Koneckonců, ne všechny zásahy dobrovolných hasičů jsou podobně veselé.

Jezevec se v bazénu koupal zcela jistě nedobrovolně
Spustit audio