Kouč Pešán se chce zdokonalovat. Úspěchy Tygrů podle něj nejsou „one-man show“

27. duben 2017
Koktejl

V lednu oslavil devětatřicáté narozeniny. Už teď má v hokejovém světě jméno. Liberecký trenér Filip Pešán dotáhl liberecké hokejisty k titulu i stříbru, zájem o něj byl v Kontinentální lize a čeká ho stáž v zámoří. K tomu všemu povede reprezentační dvacítku. Sám kouč ale odmítá, že by úspěchy Bílých Tygrů mohly být jen jeho zásluhou. „Kluci odvádějí neskutečnou práci a velký dík patří i mým kolegům,“ říká.

Filip Pešán přesvědčil o svých kvalitách v sezóně 2015/2016. V ní Bílí Tygři výrazně změnili způsob hry a to jim přineslo ovoce. Dovedlo je to k titulu. Letos liberečtí hokejisté obhájili Prezidentský pohár určený vítězi základní části. V play-off prošli do finále, kde nestačili na brněnskou Kometu. Další úspěšný rok tak zakončili stříbrem. Pešán odmítá, že by to vše bylo jen jeho dílem: „Vidím za hlavní to, že jsem se obklopil skvělými lidmi v realizačním týmu, takže to není one-man show. Kluci loni a letos odvádějí neskutečnou práci. Velký dík patří i mým kolegům.“

Filip mi řekl, že chce ještě tuto sezónu potvrdit a zdokonalovat se. Ale myslím, že je to otázka času, je to mladý progresivní trenér, který má vše před sebou. Ján Lašák

Tato slova potvrzují i hráči. Včetně těch nejzkušenějších. Řadí se mezi ně gólman Ján Lašák. „Je to neskutečné, jak jsou kluci připravení, nejenom Filip, ale i videotrenér, trenér brankářů a asistent trenéra. Tréninky a to vše vás posouvá dopředu,“ říká Lašák, který potvrdil, že o kouče Bílých Tygrů je zájem i v zahraničí. Třeba v Kontinentální lize považované za nejprestižnější evropskou soutěž. „Volali z Ruska, že na něj chtějí kontakt a chtějí ho do Ruska, ale Filip mi řekl, že chce ještě tuto sezónu potvrdit a zdokonalovat se. Ale myslím, že je to otázka času. Filip je mladý progresivní trenér, který má vše před sebou,“ dodává Lašák.

Sám Filip Pešán si po sezóně moc neodpočinul. V hlavně má to, co ho čeká. Nebude toho málo. „Čekají mě teď povinnosti, chystám cestu do zámoří, potřebuju na dovolenou s rodinou, aby i doma všechno klapalo,“ přemítá kouč. Jednoduše řečeno, čeká ho nabitý rok. Reprezentační dvacítku bude, vedle klubových povinností, připravovat na světový šampionát ve Spojených státech.

autor: ppe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.