Koktejl29. září  2017 v 07:00  

Krůtí hamburger = zdravý gurmánský zážitek?

Podle odborníků na výživu patří krůtí maso mezi tzv. superpotraviny. Otázkou zůstává, jestli můžeme říci, že je krůtí hamburger opravdu zdravou pochoutkou - Foto:  pixabay.com

Podle odborníků na výživu patří krůtí maso mezi tzv. superpotraviny. Otázkou zůstává, jestli můžeme říci, že je krůtí hamburger opravdu zdravou pochoutkouFoto:  pixabay.com

Když je něco dobré, nebývá to zdravé a naopak. V případě krůtích hamburgerů by tomu tak být nemuselo. Alespoň pokud se jedná o krůtí hamburgery z Brniště, které jsou dalším oceněným potravinářským produktem soutěže Výrobek roku Libereckého kraje 2017 v kategorii masných výrobků.

Čtěte také: Seznamte se: Výrobky Libereckého kraje 2017

Krůtí hamburger je polotovar z čerstvého přiměřeně kořeněného masa. A maso pochází převážně z krůt chovaných místní zemědělskou firmou, která je největším českým chovatelem krůt a mateřskou společností zpracovatele. „Do hamburgeru používáme pečlivě vybranou směs mas, je tam bílá i červená část té krůty. A náš hamburger je opravdu čisté maso. Když se podíváme na složení, tak masa je 98 procent, asi půl gramu tuku na 100 gramů a zbytek je koření a sůl,“ popisuje složení ředitel firmy Pavel Voves. 

Krůtí hamburger od regionálního výrobce, který je zároveň největším tuzemským zpracovatelem krůtího masa - Foto: Jaroslav Hoření

Krůtí hamburger od regionálního výrobce, který je zároveň největším tuzemským zpracovatelem krůtího masaFoto: Jaroslav Hoření

Krůtí maso = superpotravina 

Odborníci na výživu řadí krůtí maso mezi 14 superpotravin, které jsou prý nejlepší prevencí proti civilizačním chorobám. „V krůtím mase je velmi málo tuku i vůči drůbežímu masu a další věcí je skladba aminokyselin a mastných kyselin. Z mého pohledu patří krůtí mezi nejzdravější maso,“ dodává Voves. 

„Hambáč“ na grilu, pánvi i v troubě 

Hamburgery se prodávají balené v ochranné atmosféře, tak vydrží čerstvé až osm dnů. Když je zákazník rozbalí, měl by je ihned zpracovat. Jak? Nejlépe samozřejmě na grilu, což preferuje i šéf firmy, ale lze je připravit na pánvi i v troubě. I když zastánci zdravé výživy o těchto způsobech přípravy jídla neradi slyší, patří krůtí hamburger mezi relativně zdravé potraviny. 

Jak vypadá "zákulisí" největšího českého zpracovatele krůtího masa? Podívejte se na fotku: 

Bourání masa - Foto: Jaroslav Hoření

Pořad: Koktejl  |  Stanice: Liberec
 
 

Nové články v rubrice

Liberecký kraj
  místní komunikace, Husovo náměstí, Lomnice nad Popelkou, okr. Semily, uzavřeno, Od 21.10.2017 08:00 Do 21.10.2017 16:00, Úplná uzavírka provozu na místních komunikacích - část Husova náměstí v Lomnici ...
  místní komunikace, Lomnice nad Popelkou, okr. Semily, uzavřeno, Od 21.10.2017 08:00 Do 21.10.2017 16:00, Úplná uzavírka provozu na místních komunikacích - část Husova náměstí v Lomnici nad Popelkou a ...
  silnice I/13, v katastru obce Bílý Kostel nad Nisou, okr. Liberec, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 20.10.2017 09:00 Do 20.10.2017 15:30, Pasportizace ložisek na pilířích.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace