Krůtí hamburger = zdravý gurmánský zážitek?
Když je něco dobré, nebývá to zdravé a naopak. V případě krůtích hamburgerů by tomu tak být nemuselo. Alespoň pokud se jedná o krůtí hamburgery z Brniště, které jsou dalším oceněným potravinářským produktem soutěže Výrobek roku Libereckého kraje 2017 v kategorii masných výrobků.
Krůtí hamburger je polotovar z čerstvého přiměřeně kořeněného masa. A maso pochází převážně z krůt chovaných místní zemědělskou firmou, která je největším českým chovatelem krůt a mateřskou společností zpracovatele. „Do hamburgeru používáme pečlivě vybranou směs mas, je tam bílá i červená část té krůty. A náš hamburger je opravdu čisté maso. Když se podíváme na složení, tak masa je 98 procent, asi půl gramu tuku na 100 gramů a zbytek je koření a sůl,“ popisuje složení ředitel firmy Pavel Voves.
Krůtí maso = superpotravina
Odborníci na výživu řadí krůtí maso mezi 14 superpotravin, které jsou prý nejlepší prevencí proti civilizačním chorobám. „V krůtím mase je velmi málo tuku i vůči drůbežímu masu a další věcí je skladba aminokyselin a mastných kyselin. Z mého pohledu patří krůtí mezi nejzdravější maso,“ dodává Voves.
„Hambáč“ na grilu, pánvi i v troubě
Hamburgery se prodávají balené v ochranné atmosféře, tak vydrží čerstvé až osm dnů. Když je zákazník rozbalí, měl by je ihned zpracovat. Jak? Nejlépe samozřejmě na grilu, což preferuje i šéf firmy, ale lze je připravit na pánvi i v troubě. I když zastánci zdravé výživy o těchto způsobech přípravy jídla neradi slyší, patří krůtí hamburger mezi relativně zdravé potraviny.
Jak vypadá "zákulisí" největšího českého zpracovatele krůtího masa? Podívejte se na fotku:
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka