Kryštofák konečně bude mít sochu sv. Kryštofa

4. září 2017
Koktejl

Jedna z nejnavštěvovanějších a turisticky nejatraktivnějších obcí Libereckého kraje – to je Kryštofovo Údolí nedaleko Liberce. Když vše půjde hladce, už brzy by mohla vesnička mít jednu důležitou věc, která jí doposud chyběla. Kamennou sochu sv. Kryštofa.

„Přestože jsme od 15. století Údol svatého Kryštofa, nikdy jsme sochu neměli,“ říká Alice Chaloupková, patriotka obce, podle které je výjimkou malá dřevěná socha sv. Kryštofa v místním kostelíku a svatý Kryštof na Chaloupkově orloji.

Pomyslnou třešničku na dortu obce – sochu sv. Kryštofa vyrobenou z kamene – chtěl už před lety pořídit „duchovní otec“ vesničky, zesnulý Martin Chaloupka. Jeho záměr se teď rozhodla realizovat dcera Alice: „Tatínek došel ve svých plánech až tak daleko, že nechal připravit celý rozpočet, vizualizaci i materiál, ze kterého socha bude.“ Sochu svatého Kryštofa budou lidé moct obdivovat po cestě k údolskému kostelu. „Bude mezi sochou sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava,“ popisuje Chaloupková.

Besedujte s herečkou. Můžete tak na Kryštofa přispět

Marie Drahokoupilová je neskutečná osobnost. Velká dáma, vždy, když ji potkáte, vypadá perfektně, je dobře naladěná, má správné názory. Pavel Culek, spolupořadatel besed

Na skulpturu se peníze střádají postupně, přispějí i jednotlivé akce, které Alice Chaloupková uspořádá ve svém Muzeu hraček a betlémů. Do obce bude zvát známé osobnosti na besedy s lidmi. První proběhne už tuto sobotu 9. září. „Budeme tu mít úžasnou paní herečku Marii Drahokoupilovou, návštěvou můžete přispět na pořízení sochy sv. Kryštofa,“ dodává Alice Chaloupková.

Na besedu s herečkou, která si zahrála například ve filmu Kam slunce nechodí společně s Waldemarem Matuškou, můžou lidé přijít do Muzea hraček a betlémů v sobotu 9. září, povídání začíná v 19 hodin.

Socha sv. Jana Nepomuckého v Kryštofově Údolí
autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio