Láká vás ‚ledolezení‘? Liberecká ledová stěna je pro začátečníky ideální

Naložit do batohu horolezecké cepíny a mačky, sednout na tramvaj a dojet až téměř k ledové stěně a přitom být stále v centru města. Takovým českým, ale možná i světovým unikátem, se může pochlubit jen Liberec. Ledová stěna vznikla v bývalém lomu Na Bídě nedaleko terminálu MHD ve Fügnerově ulici.

Právě tam v sobotu 18. února proběhne divácky atraktivní otevřené Mistrovství republiky v ledolezení na rychlost Andrex Ice Run 2017.

S ledolezci se ale nemusíte setkat jen na umělé stěně. Letošní zima vytvořila řadu zajímavých ledopádů a ledových stěn i v přírodě. Ty ale na rozdíl od ledové stěny nejsou vhodné pro začátečníky. „Na přírodní ledy musí být dost velká zkušenost. Ten led totiž při každé teplotě pracuje trochu jinak. Když hodně mrzne, tak je tříštivý, kolem nuly je měkký, nad nulou je to taková gumová hmota. Podle toho se zasekává. Musím vědět, jak moc a kam, abych si nějaký kus ledu neulomil,“ vysvětluje ledolezec a správce liberecké horolezecké arény Václav Balšánek.

Utajená ledolezecká místa v přírodě

Lézt se dá třeba i třícentimetrové vrstvě ledu. Problém na rozdíl od arény nastává s jištěním. V přírodě na lezce nečekají shora natažená lana, a tak se musí do ledu zapustit šrouby, což už ale vyžaduje třeba třiceti centimetrovou vrstvu. Navíc řada míst spadá pod chráněná území. „Povolené lokality jsou třeba lom v Oldřichově v Hájích a pak se tady jezdí na vodopády Malý a Velký Štolpich. Letos natekla i řada potůčků a dalších věcí, ale zůstávají utajené v ledolezecké komunitě,“ říká Balšánek. Důvod utajení je jednoduchý. Nezkušení lezci většinou příliš zatínají cepíny a ledy brzy rozbijí.

K ledolezení je potřeba i speciální výbava

Mistrovství ČR v ledolezení na rychlost 18. února 2017

Získání teoretických i praktických zkušeností k ledolezení i zajímavou podívanou nabízí sobotní Mistrovství České republiky v ledolezení na rychlost, které bude od 10. hodiny dopolední probíhat v na liberecké ledové stěně. „To mistrovství je vlastně otevřené pro všechny lidi, je to takový doprovodný program k Jizerské Padesátce a je to opravdu velká podívaná. Když si představíte, jak rychle člověk utíká po čtyřech po zemi, tak tak rychle nejlepší ledolezci stoupají kolmo vzhůru,“ láká Balšánek k návštěvě či dokonce k účasti na závodu.

Čtěte také

Jedním z hlavních cílů akce je totiž přilákání nových talentů. Deset nejrychlejších žen a mužů z kvalifikace postoupí do večerního finále.

Ledová stěna v centru Liberce
Spustit audio