Marmelády z Českého ráje bodují i ve světě
Nezvyklé kombinace chutí a především kvalitní ovoce stojí za úspěchy malé manufaktury na úbočí Kozákova, kde vznikají domácí džemy a marmelády z Českého ráje. Vaří je tam Jan Kakos se svojí ženou. Skleničky jejich sladkých dobrot získávají ocenění na našich i zahraničních soutěžích.
Citrónová marmeláda s levandulí získala stříbrnou medaili na mistrovství světa Dalemain Marmelade Awards a nejnovější ocenění získaly Marmelády z ráje v soutěži Výrobek roku Libereckého kraje v kategorii ovoce a zelenina za broskvový džem s mátou.
„Na tuto kombinaci přišla moje žena. Přemýšlela, jakým způsobem by se dala broskev zlepšit a protože na zahrádce pěstujeme bylinky, tak ji napadla máta. A skutečně ta máta broskev krásně zvýrazní a udělá svěží,“ popisuje Jan Kakos zrod nápadu vítězné kombinace.
Chcete kvalitní džem? Musíte mít kvalitní ovoce
Základem výjimečných marmelád a džemů je vysoce kvalitní ovoce. Zažité zvyky, že pěkné ovoce sníme či uskladníme a to méně kvalitní zpracujeme právě do džemů Jan Kakos odmítá. „To nejlepší nelze dělat z nějaké druhé nebo ještě nižší třídy ovoce,“ tvrdí Kakos a jako příklad uvádí, jak jedno shnilé jablko rozšíří hnilobu na ostatní, krásná jablka. „Jedna špatná jahoda dokáže zničit várku na tisíc skleniček,“ upozorňuje.
Nejstarší metoda vaření džemů je odpařování vody. Tento způsob ale ničí senzorické vlastnosti jako chuť a vůni. Další možností je ovoce krátce povařit a přidat citrusový pektin, což je přírodní látka, která pomůže ovoce zželírovat. Ovoce si tak zachová všechny chutě a vůně a není potřeba přidávat žádná umělá dochucovadla či obarvovadla. „Když dáte do skleničky co nejvíc ovoce, tak žádná chemie není potřeba,“ dodává Jan Kakos.
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka