Med z Máchova kraje vyhrál ocenění. Díky pastování vydrží déle roztíratelný

5. říjen 2017
Koktejl

Malebná a romantická krajina na rozhraní CHKO České středohoří a Lužické hory je místem, kde se 160 včelstvy hospodaří na rodinné farmě Václav Dobrovolný. Místo, kterému se říká Máchův kraj, oplývá smíšenými lesy, množstvím lip, remízků a mezí. Právě díky tomu tady mají včely dobrou „pastvu“.

„Pestrá pastva a to, že tu zemědělská půda není až tak intenzivně obhospodařována, to je to, co dodává zdejšímu medu tu skvělou chuť a výjimečnost,“ říká včelař Václav Dobrovolný z Tanečku na Českolipsku.

Čtěte také

78 potravin od 26 výrobců se přihlásilo do soutěže Výrobek roku Libereckého kraje 2017. Poprvé se svým medem přihlásil Václav Dobrovolný z Máchova kraje a vedl si výborně. Celkově skončil na druhém místě. Pastování medu z Tanečku probíhá za studena šleháním a zaručuje dobrou roztíratelnost i po čase, kdy běžný med přirozeně zkrystalizuje.

Letošní med je touto dobou už dávno stočený a včely se chystají na zimu. Dá se říct, že mají pro letošní rok hotovo. „Ačkoliv jsou včelky už v podstatě v klidu, tak pro nás, pro včelaře až tak moc klid nenastává. Musíme se připravit na další sezonu, nachystat třeba rámečky ale i prodat med a další včelí produkty,“ vypočítává Dobrovolný.

K včelaření takzvaně přičichl už v dětství u strýců v nedalekých Holanech. Na prahu dospělosti včely i rodný kraj opustil a vydal se do světa, do škol a cestovat. „Když jsem se sem vrátil, tak jsem hned první rok pořídil tři úly. To bylo v roce 2011, dnes jich je nějakých 160 a myslím, že to není ještě úplně konečný počet,“ dodává včelař. Během příštího roku by chtěl v Tanečku otevřít pro veřejnost ukázkovou včelnici, a nechat tak zájemcům nahlédnout do „zákulisí“ života včel.

Pastový med
Spustit audio