Nejdelší šála v Turnově: Přispějte k rekordu i vy!

4. duben 2017
Koktejl

V Turnově vzniká rekordní šála, která má propojit Muzeum Českého ráje a turnovské náměstí. Ke zrodu minimálně čtvrt kilometrové šály, která jako girlanda ozdobí Skálovu ulici, se může připojit každý zájemce nebo spíš každá zájemkyně, která uplete šálku širokou od 15 do 20 centimetrů libovolné délky. Lidé můžou přispět i klubíčky vlny.

Jednotlivé kousky se scházejí v Kamenářském domě turnovského Muzea Českého ráje, kde je během léta sešijí do jedné obrovské pestrobarevné šály. „Jsem moc ráda, že se zapojila veřejnost a hlavně senioři. Když si budeme pomáhat, budeme plést, tak se dostaneme i dál než na náměstí,“ říká iniciátorka akce Jana Válková Střílková.

Máte doma přebytečnou vlnu? Dejte ji na rekordní šálu

Kdo by neměl doma vlnu, a přesto chtěl plést a zapojit se do vytváření rekordu, ten nějaké to klubíčko dostane v Kamenářském domě. A naopak – komu se nechce plést, ale má přebytečnou vlnu, ten ji do Kamenářského domu může přinést. „Šálka nemusí být pletená jen na jehlicích, můžete zapojit prsty, háčkovat, použít malé dětské stávky, takže možnosti jsou široké. Zapojili jsme i děti z místního střediska volného času,“ doplňuje Střílková.

Jestli se chcete zapojit do tvorby rekordně dlouhé turnovské šály, nemusíte ani umět plést či háčkovat. Přispět můžete třeba nepotřebnými klubíčky vlny, které máte doma

Šálka, která spojí muzeum s náměstím i spoustu lidské práce nebude mít jen jednorázové využití. V zimě může třeba zahalit kašnu na náměstí nebo posloužit k výzdobě vánočních trhů.

Šálu chtějí v Turnově zavěšovat od 15. června až do 10. září. Po tuto dobu potrvá výstava Na vlně vlny věnovaná zpracovatelům vlny. Vše je součástí projektu Ovce, moje ovce, který začíná 21. dubna a bude věnován chovu ovcí a jejich hospodářskému využití.

Pokus o rekordní šálu v Turnově
Spustit audio