Nevidomým dětem nahrávají audioknížku. Ta z Liberce zamíří do škol po celém Česku

26. duben 2017
Koktejl

Dětští herci vybraní v konkurzu nahrávají v liberecké Krajské vědecké knihovně pod vedením pražské režisérky Elišky Bejčkové audioknihu určenou nevidomým. Letošní temný a napínavý příběh spisovatele Martina Vopěnky Spící město. To je v pořadí už šestnáctou knihou, která se v knihovně v rámci akce Děti čtou nevidomým promění v profesionálně nahrané CD. Na jeho vzniku se podílí řada nadací, mezi nimi je už pravidelně také Nadační fond Českého rozhlasu Světluška.

Myslím si, že to je ze všech stran smysluplný projekt. Dětských knížek v audiopodobě je málo a dětem, které se do projektu můžou zapojit, se také otevírají nové obzory. režisérka Eliška Bejčková

V nahrávacím studiu liberecké knihovny pomohla dětem vžít se do svých rolí režisérka Eliška Bejčková. „První den, první půlhodinu se děti vždycky dívají na ten mikrofon a stydí se, ale pak už to všechno opadne,“ říká Bejčková, která v Liberci režíruje nahrávání knih pro nevidomé už šest let. „Myslím si, že to je ze všech stran smysluplný projekt. Dětských knížek v audiopodobě je málo a dětem, které se do projektu můžou zapojit, se také otevírají nové obzory,“ říká.

Hotovou audioknihu rozešle knihovna školám pro zrakově postižené po celém Česku. Podle knihovnice Radky Vojáčkové to tak funguje už od roku 2001. „Idea byla, že budeme hendikepovaným dětem načítat knihy a děti nahlédnou do jiného světa,“ popisuje knihovnice. Nahrávání audioknihy stojí každoročně sto tisíc korun. Knihovně peníze poskytuje řada nadací. „Spolupracujeme s Nadací Českého rozhlasu ze sbírky Světluška, která nám pravidelně přispívá,“ říká knihovnice.

Na nahrávání audioknihy dohlíží pražská režisérka Eliška Bejčková

Mladí herci, kteří se na nahrávání audioknihy podílejí, se prý už dnes těší na začátek června, kdy se nové cédéčko pokřtí. S dětmi hraje v knize Spící město i herec libereckého Divadla F. X. Šaldy Martin Polách. Novou audioknihu nedostanou jen nevidomé děti, k zapůjčení zůstane i v liberecké knihovně.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio