Nový český houslový virtuos? Danovi z Liberce je teprve 12 a už hrál se Šporclem

19. duben 2017
Koktejl

V Liberci možná vyrůstá nový český houslový virtuos. Teprve dvanáctiletý Daniel Matejča dostal své první housle do rukou asi ve třech letech a od té doby je z nich nepustil. Mladý houslista pochází z hudební rodiny a dnes chodí do šesté třídy ve škole zaměřené na hudební výchovu v Liberci. Jeho učitelé o něm říkají, že je největší houslový talent, který na škole kdy měli. Jak hned uslyšíte, Dan nezpychl a na housle nehraje z povinnosti, ale proto, že ho hudba stále baví.

„Slyšel jsem, jak mamka s taťkou hrají na housle, a cítil jsem, že to ke mně patří, tak jsem začal hrát na housle a hraju na ně doteď,“ vzpomíná dvanáctiletý nadějný houslista z Liberce. Hudební vývoj mladého houslisty sleduje také Jan Prchal, zástupce ředitele ZŠ a ZUŠ Jabloňová v Liberci, kde se věnují hudebně nadaným dětem. „I když jsme měli řadu vynikajících žáků, a máme řadu vynikajících absolventů, Dan se mi jeví jako největší talent, se kterým jsem měl možnost pracovat,“ přiznává Prchal.

Poslechněte si, jak dvanáctiletý Daniel Matejča z Liberce dokáže hudebně čarovat s houslemi.

Daniel rozhodně měl po kom hudební talent zdědit – oba jeho rodiče hrají v orchestru Šaldova divadla a zároveň vyučují na škole, kam Dan chodí. „Když jsme poslouchali Vivaldiho, chňapl housle a už běhal a drnkal, bral smyčec a vrzal, to mi přišlo, že bude mít předpoklady, tehdy mu byly čtyři roky, když začal hrát,“ říká pyšná maminka Olesia Voličková.

Nejcennější odměna? Koncert s Pavlem Šporclem

Dan Matejča se zúčastnil velké řady soutěží, na kterých se umisťoval na třetích, druhých, ale i prvních místech. A kterého vítězství si cení nejvíc? „Kocianovy houslové soutěže, kde jsem vyhrál cenu za nejlepšího českého účastníka a měl jsem možnost zahrát si s panem Pavlem Šporclem,“ říká Dan a pokračuje: „Dlouho jsem se s ním chtěl setkat, a mohl jsem si s ním dokonce i zahrát.“

Pavel Šporcl pozval na společné koncertování teprve dvanáctiletého houslistu z Liberce - Daniela Matejču

Talentovaný mladý hudebník trénuje hru na housle hodinu až dvě denně, jeho velkým vzorem je jeho učitel. „Řekl jsem si, že se vydám jeho cestou,“ komentuje Dan, který by v budoucnu chtěl koncertovat a taky vyučovat hru na housle na pražské hudební akademii.

Mladý houslista a jeho pyšná maminka Olesia Voličková
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio