Patříte mezi fanoušky Tima Burtona? Podlehněte knížce Warren XIII. a Vševidoucí oko

16. říjen 2017
Koktejl
Čtenářka

Čtvrtek co čtvrtek přinášíme na Českém rozhlase Liberec knižní novinky. Trojici knih – regionální, domácí a zahraniční – vybírá liberecký knihkupec Martin Fryč. Dnes začneme netradičně zahraniční publikací Tanii del Rio, která vás vtáhne do děje ve starobylém rodinném hotelu, kde se ukrývá kouzelný poklad. Nechybí ani tajné kódy, hádanky a fantastické vynálezy.

Tania del Rio: Warren XIII. a Vševidoucí oko

Warren XIII.

O takovém dětství se vám nezdálo ani v těch nejbláznivějších snech. Warren XIII. je dědicem a správcem starobylého rodinného hotelu, kde se děje jedna podivnější věc za druhou. V kotelně žije tvor se spoustou chapadel, zahradním bludištěm se plíží přízračná dívka, ze sester Warrenovy tety se vyklubou čarodějnice a mezi záhadnými hosty narazíte třeba na muže, který je od hlavy až k patě celý ofačovaný.

Někde v domě se navíc skrývá kouzelný poklad známý jako Vševidoucí oko. Aby jej však Warren našel a neztratil přitom hlavu (doslova), bude muset rozluštit spoustu hádanek, tajných kódů a dalších tajemství. Warren XIII. a Vševidoucí oko je kniha, jakou jste si vždycky přáli mít – plná fantastických vynálezů, překvapení i originálních černo-rudých ilustrací, stejně spletitých a strašidelných jako křivolaké chodbičky hotelu. Jejímu kouzlu podlehnou nejen fanoušci Tima Burtona, Roalda Dahla nebo Neila Gaimana, ale všichni ti, kdo se rádi bojí a smějí současně.

Pavel Blatník: Počátky lokální železniční dopravy v severovýchodních Čechách

Železniční společnosti, tratě mezi Jizerou, Úpou a Metují, neuskutečněné projekty, vozový park...zkrátka kniha zajímavostí s obrazovou přílohou, která potěší všechny fanoušky techniky i romantiky na kolejích.

Závěrka

Miloš Urban: Závěrka aneb Ztížená možnost happy-endu

Závěrka je milostná novela o prokletí doby, kdy se každý může stát fotografem a udělat alespoň jednu dobrou fotku. Důležitá je motivace.

Motivací Matěje Runda je Věra, půvabná mladá žena, která si neuvědomuje svou fotogeničnost – svou krásu „na druhý pohled“. Matěj tento její dar objeví, ale má zásadní problém: neumí fotit. Přesto začne Věru fotografovat. Jeho snímky jsou překvapivě dobré a čím dál lepší, vzbuzují pozornost, obdiv, ale i odsouzení.
Jsou nepokrytě erotické, ale i sexistické. Nefotografa i jeho nemodelku dostihne internetové renomé, snad i sláva, ale čím větší je jejich úspěch, tím hůř k sobě nacházejí cestu. Profesionální vztah tak může skončit jen dvojím způsobem: buď láskou, anebo nenávistí. Závěrka je ilustrovaná autorovými fotografiemi. Díky ní se stává fotografem.

Čtvrtky patří na Českém rozhlasu Liberec knižním tipům, které posluchačům prostřednictvím mikrofonu předává Martin Fryč
autoři: David Hamr , Martin Fryč
Spustit audio