Píčův statek – magické místo v Českém ráji. Znáte ho?

16. říjen 2017
Koktejl

Jednou z nejtajemnějších a nejméně známých zřícenin Českého ráje je Píčův statek. Ještě nedávno jedno z největších hospodářství široko daleko.

Bývala to samota na okraji půvabné náhorní plošiny a dohled od Drábských světniček. První zmínka o místě je z roku 1554. Začátkem 18. století zde končí vláda rodu Komárků, který neměl právoplatného dědice.

Na Píčův statek údajně jezdili i Valdštejnové

TIP: Kdybyste se na ruiny Píčova statku chtěli podívat, vydejte se do západní části Českého ráje, k Drábským světničkám. Statek najdete na červeně značené turistické trase směrem do Valečova.

A roku 1716 se na statek přiženil Jan Píč. Za něj statek začal vzkvétat a rod Píčů tu na polích, loukách a v lesích o rozloze 25 jiter dobře hospodařil celé čtvrt tisíciletí. Proslulý byl zvláště jeho chov koní, o kterých se říkalo, že by zlaté podkovy mohli nosit. A tradovalo se, že si sem chodívala koně vybírat i hrabata Valdštejnové z Mnichova Hradiště.

Posledním velkým hospodářem na statku byl Václav Píč, otec šesti dětí, který zemřel v roce 1946 a od té doby žila ve statku jen vdova po Václavu Píčovi se synem Vladimírem. V 50. letech byli označení za kulaky a roku 1952 Vladimíra odvedla v řetězech státní bezpečnost.

Zadní část a chlév, kde kdysi stávali koně

Vdově Píčové se ale podařilo utéct, našli ji na cestě vysílenou a promrzlou a dopravili k její dceři, u které strávila poslední tři roky svého života.

Statek byl vykraden a zůstal opuštěný. Zub času a nenechavci na něm zle zapracovali. Přesto však dodnes klenutá brána a mohutné zdi připomínají dávnou slávu tohoto místa.

Spustit audio