Pohlreich: Jsem radši, když se se mnou někdo hádá, než aby mlčel
Nejznámější český šéfkuchař a restauratér Zdeněk Pohlreich tvrdí, že řada českých restaurací se za posledních pětadvacet let výrazně zlepšila. „Restaurace musí vonět,“ zdůrazňuje gastronom. Stravování v restauracích je podle něj i o kultuře – prostředí, stolování – a k samotnému vaření patří i slzy a emoce.
„Každý podnik by měl vypovídat něco o svém majiteli, a pokud ten akceptuje, že mu tam lidé chodí neoholení, nevykoupaní, ve špinavých hadrech a je tam nepořádek, tak to o hodně věcech vypovídá,“ říká Zdeněk Pohlreich a dodává: „Já tomu říkám všeobecně, že restaurace musí vonět.“ I díky známému pořadu Ano šéfe má známý restauratér bohaté zkušenosti s českými hospodami a restauracemi.
Když jsem začínal, taky jsem brečel
Do známého televizního pořadu zvali slavného šéfkuchaře samotní majitelé restaurací, které se potýkaly s nedostatkem hostů, přesto se Zdeněk Pohlreich často setkával s negativními postoji personálu. To prý Zdeňku Pohlreichovi nevadí. „My jsme za tyto lidi vždycky rádi, samozřejmě na nějaké kontroverzi pořad stojí a nečekám, že mě budou někde vítat s otevřenou náručí. Určitě jsem radši, když se se mnou někdo hádá, než aby mlčel.“
K slzám a mnohdy hodně peprným slovům, které v pořadu Ano, šéfe padají, sám šéfkuchař říká: „Je to standardní způsob, jak se lidi v tomto odvětví baví, a když jsem začínal, tak jsem taky brečel, tak to prostě je.“
O Michelinské hvězdy nestojím
I přesto, že v pořadu Ano šéfe se v případě šťastného konce udělovaly hvězdy, na podobné označování sám Pohlreich neslyší. „Michelin je sice skvělým průvodcem, na druhou stranu má neskutečnou sílu, která vůbec není adekvátní k tomu, co to vlastně obnáší,“ tvrdí šéfkuchař, který má na „hvězdičkové hodnocení“ svůj osobitý názor.
„Je to noční můra spousty lidí, myslím, že řadu lidí to stálo neskutečné množství peněz, zdraví, bezesných nocí a mě tato věc vůbec nezajímá. Na to mám svůj život příliš rád, než abych se klepal kvůli tomu, že mi nějaký pán Vomáčka přijde napsat, že to na hvězdu není.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.