Práce plavčíka: Pohoda, slunce a „zevling“? Realita je jiná!

26. červenec 2017
Koktejl

Opalovačka, zevlování a trhání vstupenek. Tak na první pohled vypadá práce plavčíka na koupališti. Realita je ale jiná. Obnáší téměř neustálý úklid, starost o čistotu a kvalitu vody, usměrňování chování návštěvníků, zdravotnický dozor a nekonečný koloběh dalších starostí.

Každodenní koloběh starostí začíná ve strojovně – úpravně vody přesným dávkováním chemikálií. Následuje mechanické čištění bazénu, tedy luxování dna a síťkování hladiny. Taky kontrola a potřebná úprava čistoty areálu. To už přicházejí na plovárnu první zájemci o slunění a koupání. „A pak si tu už jen sedneme a hlídáme,“ říká s úsměvem Libor Kochánek, hlavní plavčík, či přesněji dle titulu funkce vodní dozor senior.

„Návštěvníci víceméně poslouchají, ale samozřejmě se najdou nenapravitelné elementy, kterým nic nevysvětlíte. Takže to je také trošku o rozčilování,“ podotýká Kochánek.

Plavčík jako „uklízečka u bazénu“?!

Tahle práce ale není jen o hlídání, ale i o údržbě čistoty, především na sociálních zařízeních a odstraňování jakýchkoliv závad. A také o ošetřování drobných úrazů. Čím víc lidí, tím víc problémů.

Po zavírací době následuje kompletní úklid areálu, což obnáší hlavně sběr odpadků. „I když tu máme spoustu popelnic, tak to návštěvníci stejně cpou především pod lehátka. Uklidíme převlékárny a záchodky a já zas letím do strojovny,“ říká plavčík.

V sezoně to vypadá na rozvod, říká plavčík

Je to takřka stejný scénář plný starostí a povinností – od rána do večera, takže na rodinu nezbývá moc času. „No, v sezoně to vypadá na rozvod. Ono, i když je ošklivo, tak sem stejně musím minimálně na dvě hodiny. Prostě sem musím každý den,“ dodává Libor Kochánek, který se o železnobrodské koupaliště stará už třináctou sezonu.

Osvěžení v horkém letním dni přijde vhod
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.