Práce v lese mě baví, říká Dřevorubec junior 2017

6. červen 2017

Matěj Procházka z frýdlantské lesnické školy se tak skvěle ohání motorovou pilou, že získal titul Dřevorubec junior 2017 v kategorii kácení. V celkovém hodnocení všech disciplín dosáhl na druhé místo, když se vklínil mezi dva rakouské borce.

Dřevorubectví má Matěj v rodině. Už v patnácti letech chodil s tátou na brigády do lesa s motorovou pilou. Teď je ve třetím ročníku hejnické pobočky frýdlantské Střední školy hospodářské a lesnické a úspěšně absolvoval přijímací zkoušky na maturitní obor. Lesnickému řemeslu se chce věnovat dál.

„Baví mě práce s motorovou pilou, být v lese, v přírodě. Je to skvělý,“ potvrzuje Procházka. Zároveň doufá, že přijdou i další soutěžní úspěchy. A dál trénuje jednotlivé disciplíny. „Mezi ty těžší disciplíny patří kombiňák, což jsou dva trenažéry, jeden šikmo k zemi a druhý šikmo nahoru. Musíme se potkat dvěma řezy a musí tam být co nejmenší schod. Těžké je pro mě i odvětvování, to mě také moc nebaví. Co mi jde, je podložka a kácení,“ vyjmenovává Procházka.

Zároveň potvrzuje, že práce s motorovou pilou není úplně jednoduchá a naprostý laik by se do toho bez nějakého školícího kurzu neměl pouštět. „Chce to nějakou kvalifikaci. Ty kurzy trvají asi dva měsíce a člověk se tam naučí potřebné práce v lese,“ dodává osmnáctiletý Matěj Procházka.

Díky svým soutěžním úspěchům si vysloužil nominaci do soutěže České ručičky, jejíž slavnostní vyhlášení se koná 21. června.

Dřevorubec junior 2017 v kategorii kácení Matěj Procházka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.