Pravé korunovační klenoty jsem v ruce nikdy neměl, říká autor mistrovských replik

10. srpen 2017

Na zámku Hrubá Skála v Českém ráji jsou až do konce září k vidění mistrovské repliky českých korunovačních klenotů. Vytvořil je šperkař a zlatník Jiří Urban z nedalekého Turnova. Výstava připomíná výročí 670 let od korunovace Karla IV. českým králem.

„Pouze největší odborníci zejména na drahé kameny by poznali snad nějaký rozdíl v odlesku nebo nějaké přirozené vady kamene a podobně. Laický návštěvník určitě nerozezná, že se jedná o mistrovskou repliku,“ vysvětlil kurátor výstavy Petr Lukas, který návštěvníky také provází.

„Je to soubor, který je časově nesourodý. Korunu nechal v roce 1346, před svojí korunovací, vytvořit sám Karel IV., protože jeho otec Jan Lucemburský nějakým způsobem tu předcházející korunu, pravděpodobně po Přemyslovcích, buď zastavil nebo prodal. Není to nikde přesně pramenně doloženo. Zatímco žezlo a jablko vzniklo až v 16. století, v renesanci, a nechal ho vytvořit Ferdinand I. Habsburský,“ přiblížil historii českých korunovačních klenotů Petr Lukas.

Do koruny jsou zasazené červené, modré, zelené a narůžovělé kameny, na replice jsou ze skla. Jaké kameny jsou pak na té pravé svatováclavské koruně, kterou Karlovi IV. nasadil na hlavu při korunovaci 2. září 1347 v chrámu svatého Víta první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic?

„Karel IV si o tom největším červeném kamenu myslel, že je to rubín. V jeho době se prý jednalo o největší rubín na světě. Ale vědci v 19. a zejména ve 20. století potvrdili, že se jedná o rubelit. Ty modré kameny jsou safíry, zelené jsou smaragdy a takové fialové nebo narůžovělé jsou spinely. Je tam dvacet velkých perel a celkem devadesát šest drahokamů,“ popsal originál Svatováclavské koruny Petr Lukas.

„V replice mistr Urban použil sklo, které je přesně zabarveno, zabroušeno a upraveno tak, aby bylo k nerozeznání, tvarově i barevně, od drahých kamenů, které jsou na originálu,“ uvedl kurátor Petr Lukas.

Návštěvníci uvidí zlatníka a šperkaře Jiřího Urbana na videu při práci na replikách korunovačních klenotů, které před třemi lety vytvořil speciálně pro výstavy. Ty pravé klenoty ale v rukou nikdy neměl.

Socha Karla IV.

„Kolem originálu jsem prošel jako každý jiný, ale měl jsem možnost nastudovat si ty první repliky, které jsou považovány za nejdokonalejší. Navíc jsem měl fotodokumentaci, ještě černobílou, od fotografa Hanzla. On ví z jakého úhlu fotit, takže pro řemeslníka to jsou ty nejdůležitější informace,“ dodává Jiří Urban, který mimochodem vytvořil i kopii knížecí Salmovské koruny, repliky Sedlecké monstrance, šperky pro anglickou královnu Alžbětu II. a kříž pro papeže Jana Pavla II.

Na výstavě, která potrvá až do Dne české státnosti 28. září, jsou i repliky středověkých zbraní a móda z doby Karla IV.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.