Předražené máslo. Můžeme čekat růst cen i u mléka?

14. září 2017
Koktejl

Až kolem 60 korun za kostku másla zaplatí zákazníci v obchodech a jejich peněženky vyšší ceny pocítí i u jiných mléčných výrobků. Farmáři, kteří dodávají mléko mlékárnám, však dvojnásobek ceny nezískávají. Mléko pro ně ale na rozdíl od předchozích let už není ztrátové. Je možné, že lidé si zanedlouho připlatí i za kvalitní tučné mléko.

Za růstem cen rozhodně nestojí jen sedláci. „Výkupní cena mléka rozhodně dvojnásobná není. Proti loňsku se zvedla zhruba o třicet procent,“ říká farmář Tomáš Pelikán s tím, že mléko se konečně začíná rentovat. „Už to není prodělek. Podle grafů byla výkupní cena mléka v roce 2015 5,90 a v roce 2016 6,10 korun za litr.“


Nízké výkupní ceny mléka vedly řadu farmářů k postavení vlastních minimlékáren a prodeji vlastních hotových, takzvaných farmářských výrobků. Z těch mají sedláci víc, než když prodají mléko jako základní surovinu a to projde velkými podniky.

Světová máslová krize

Ani farmářům se růst nákladů nevyhnul. „Začátkem roku jsme po třech letech zdražovali asi o pět procent a dalších pět procent to bude začátkem dalšího roku, ale není to dvojnásobek,“ podotýká Pelikán. Farmáři ale nechtějí vše svádět na obchodníky a mlékárny. Másla je totiž nedostatek na světovém trhu a to samo o sobě zvyšuje jeho cenu. Projevuje se třeba loňská špatná úroda v Austrálii, která patří mezi přední producenty mléka. „Když je špatný rok a je špatné krmení, tak krávy nedojí kvalitní mléko, a pak se snižují výnosy třeba toho másla z litru mléka,“ vysvětluje Pelikán.

Vánoce bez másla?

Na výrobu másla je potřeba kvalitní tučné mléko. Pokud poroste zájem o tučnější mléko a výrobky z něj, tak lze očekávat růst cen. „Všeobecně platí – čím kvalitnější mléko, tím nižší dojivost. To se pak projevuje na výrobní ceně, protože kráva toho sežere stejně, ať nadojí 20 litrů nebo 35 litrů mléka,“ dodává Tomáš Pelikán.

Šéf největší české mlékárny Madeta Milan Teplý očekává, že na Vánoce bude máslo stát až kolem 70 korun za čtvrt kilovou kostku a může se taky stát, že másla nebude v obchodech dostatek. Na akční ceny pro letošní rok u másla raději zapomeňte.

Mléko
Spustit audio