Přes 100 let starý kočárek a stovka panenek. V Lomnici mají výstavu „na míru“ ženám

12. květen 2017
Koktejl

Začalo to před sedmi lety první panenkou, kterých je dnes už stovka a k tomu přes šedesát kočárků. Sbírka maminky tří dětí Martiny Palkové z Libštátu na Semilsku je nyní k vidění v lomnickém muzeu, které touto výstavou tak trochu „splácí dluh“ vůči ženám, v posledních letech se totiž v lomnickém muzeu vystavovalo hlavně pro mužské návštěvníky.

Jako skoro každá sbírka, tak i sběratelské poklady paní Palkové se začaly střádat nenápadně. Nejprve to byla jedna panenka v původním balení. „Velice mě nadchla jako taková vzpomínka na dětství. Natolik, že jsem je začala sbírat. No a panenky přeci nemohou zůstat bez kočárků, tak jsem začala sbírat kočárky a doplňky,“ říká s úsměvem Palková. Sbírka se rozrostla tak, že se sotva vejde do domku – a to většina kočárků „parkuje“ na půdě. Jen ty nejhezčí kusy mají své místo ve sběratelčině obýváku.

Panenky sběratelky Martiny Palkové z Libštátu na Semilsku vystavují v lomnickém muzeu

S opravou blatníků musel pomoct mužský

Nejstarší kočárek je z roku 1905. Takové kousky se dnes už těžko shání a jsou ve špatném stavu. Ostatně ve špatném stavu byla většina kočárků současné sbírky. A tak nezbývalo než se pustit do jejich oprav. „Zašívání a vyšívání, to tak nějak ženská zná. Ale jsou věci, se kterými musí pomoci chlap, třeba blatníčky,“ podotýká sběratelka.

Výstava pro návštěvnice naposledy před 10 lety!

Tematické výstavy lomnického muzea byly poslední dobou určené spíš mužům, jak potvrzuje ředitel muzea Jan Drahoňovský: „Je to v podstatě teprve druhá výstava, kterou jsme v historii muzea uspořádali speciálně pro ženy. Máme vůči ženám velký dluh, protože poslední výstava obdobného charakteru byla před deseti lety a jmenovala se pomocníci z domácností našich babiček.“

Kouzlo prastarých kočárků ocení hlavně ženy

Výstava technických pomocníků z období přelomu 19. a 20. století měla velký úspěch a podobný úspěch by měla slavit i současná výstava kočárků, panenek a doplňků, kterou doplnili muzejníci z vlastních sbírek o ukázky odívání a starých hraček. Nostalgii starých časů panenek a kočárků si v lomnickém muzeu můžete užít až do 25. června.

Sběratelka Martina Palková (vpravo) představuje zajímavosti své "kočárkové a panenkové" sbírky
Spustit audio