Příběhy paneláků: O unikátním „Wolkeráku“ si nechte vyprávět v centru Liberce

30. červen 2017
Koktejl

Žijete na některém z libereckých panelových sídlišť? Třeba právě váš panelák najdete na výstavě v centru Liberce. Architektonicky nejzajímavější sídliště si pro ni vybralo pořádající pražské Uměleckoprůmyslové muzeum.

Novou výstavu o bydlení v panelových domech připravilo pražské Uměleckoprůmyslové muzeum. Jedná se o třináctou a poslední zastávku putovní výstavy, která mapuje příběhy panelových sídlišť v jednotlivých krajích České republiky. V Libereckém kraji její autoři zmapovali například historii libereckých sídlišť na Králově Háji, Wolkerova domu nebo jabloneckého sídliště Mšeno.

Na Soukenném náměstí vyrostlo malé panelové městečko. Šest „bytových jednotek“ z odlehčeného betonu vypráví příběh libereckého domu, takzvaného Wolkeráku. „Stavěli ho na konci 60. let. Dům měl charakterizovat budoucí vizi kvalitního bydlení, panelák do oblouku z té doby asi nikde nenajdete, je to unikát,“ říká Eva Novotná, autorka výstavy pod širým nebem.

V 60. letech se usilovalo o harmonické využití prostředí sídlišť, dostatek zeleně. Liberec je v tomto velmi výjimečný. Radim Vondráček, hlavní kurátor Uměleckoprůmyslového muzea, Praha

Příběh paneláků v Libereckém kraji se věnuje Aloisině výšině, Ruprechticím, libereckému sídlišti na Králově háji, ale i jabloneckému sídlišti Mšeno. „Málokdo to ví, studie ke Mšenu vznikala už na konci 60. let a ten projekt byl velkolepý. Architekti měli velkou vizi, chtěli postavit úplně něco jiného než sídliště. Nové moderní město s terasovými domy a přístavištěm plachetnic,“ vysvětluje Novotná. Plány architektů podle ní tehdy normalizační reprezentace smetla ze stolu.

Exteriérová výstava příběh paneláků bude na Soukenném náměstí až do 19. září, poté se stane součástí souborné výstavy v Praze.

Paneláková výstava v centru Liberce
Paneláková výstava v centru Liberce
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio