Rekord v počtu džemů i marmeláda z Filipín – to je Kunratická JamParáda. Ochutnat můžete i vy

4. listopad 2016
Koktejl

V sobotu 5. listopadu vyvrcholí na Frýdlantsku soutěž ve vaření marmelády, která svým rozsahem minimálně ve střední Evropě nemá obdoby. Kunratická JamParáda se letos koná už po čtvrté a opět bude rekordní – letos se na soutěži sešlo rekordních 451 marmelád a džemů. Dobrá zpráva? Všechny vzorky můžete ochutnat.

„Letos se nám sešlo rekordních 451 vzorků marmelád a džemů,“ hrdě hlásí duchovní otec Kunratické Jamparády Jiří Poděbradský. Všechny marmelády ochutnává odborná porota a v sobotu odpoledne i ta laická, kterou může tvořit kdokoliv z návštěvníků. Každý při vstupu do sálu dostane tři hlasovací samolepky a může hlasovat napříč všemi kategoriemi. Veřejná ochutnávka začíná v 15 hodin a od 17 hodin budou pořadatelé vyhlašovat výsledky.

Odborná porota ochutnává už před soutěží a otestovat za dva dny všechny vzorky se tak trochu blíží hrdinství. Na rozdíl od veřejné ochutnávky neznají porotci názvy vzorků, a tak je mnohdy čeká překvapení v podobě různých příměsí a přísad.

Ovocná sladkost až z exotických Filipín

Nejvzdálenější vzorek Kunratické JamParády je až z Filipín

Kunratickou JamParádu dorazily vzorky i ze zahraničí. Nejvzdálenější je z Filipín. Soutěž má světový rozměr i svou velikostí. „Neustále pátrám, jestli existuje nějaká podobná soutěž naší soutěži a myslím, že tolik soutěžních vzorků z tak rozdílných surovin a s tak velkou veřejnou ochutnávkou na světě nikde jinde neexistuje,“ dodává Jiří Poděbradský.

V Kunraticích marmelády rozdělují do jednotlivých kategorií, kterých je letos třicet. „Chceme, aby soutěž byla co nejvíc spravedlivá, takže jsme vymysleli pravidlo, že v okamžiku, kdy se sejde více než šest vzorků od jedné suroviny, vzniká nová kategorie,“ vysvětluje Poděbradský s tím, že v kategorii musí být více než tři soutěžící. Nikdo tak nemůže sám obsadit kategorii a přitom spolu nesoutěží nedoměřitelné marmelády.

Jiří Poděbradský, duchovní otec soutěže Kunratická JamParáda
Spustit audio