Rozbitý plot mezi dvěma pozemky? Řiďte se pravidlem pravé ruky

30. březen 2017
Koktejl

Nejenom v rámci silničního provozu se řídíme pravidlem pravé ruky. Nově toto pravidlo platí i při sousedských sporech ohledně údržby plotu na hranici mezi pozemky.

Rozbitá zídka nebo plot na hranici se sousedovou zahradou jsou často příčinou sporů mezi jinak dobře vycházejícími majiteli sousedících pozemků. „Je otázka, zda jde o plot do ulice, nebo mezi dvěma pozemky. V tom druhém případě platí, tzv. pravidlo pravé ruky,“ říká advokát Jan Zrnovský z Liberce.

„Když se člověk postaví doprostřed pozemku, tak ten plot, který má po své pravé straně, by měl opravit on, ty další by měli opečovávat sousedé. Jde o takové nepsané pravidlo, které se objevilo v zákoně, a bylo vytvořeno v zahrádkářských koloniích,“ vysvětluje.

Plot může být ošklivý, ale nesmí ohrožovat

Sousedy si nevybíráme, a tak se může stát, že se vedle naší pergoly bude vyjímat polorozpadlý plot našeho souseda. „K tomu, aby plot soused opravil, ho nedonutí žádný soud,“ říká Zrnovský a dodává: „Soused je sice povinen zajistit, aby nezpůsoboval škody, v případě kamenné zídky, aby z ní nevypadávaly cihly, které by mohly způsobit zranění, ale nemůžeme ho donutit k tomu, aby ji udržoval ve výborném stavu.“

Soused (ilustrační foto)

Podle právníkových zkušeností však existují i světlé výjimky, kdy se nakonec znesváření sousedé v odpoledním posezení u piva nakonec domluví.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio