Rozvod v rodině? Děti se často cítí být viníky. Ochraňte je, radí psycholožka

6. březen 2017
Naši hosté

Rozvod je bolestným obdobím nejen pro samotné partnery, ale zejména pro jejich děti. Ty si často berou za vinu, že se táta s mámou už nemají rádi. Co by dospělí měli svým dětem v souvislosti s rozvodem manželství říkat, radí liberecká psycholožka Helena Kalábová.

„Pro rodiče by měla platit jednoznačná zásada snažit se dítěti zdůraznit, že tatínek a maminka sice mají určitý problém, ale ten se rozhodně netýká dítěte. Nemůže za něj, a nemění se nic na tom, jak ho tatínek a maminka mají rádi,“ zdůrazňuje psycholožka Helena Kalábová z Liberce.

„Je velmi dobré si uvědomit, že rozvod je od slova rozváděti, rozvodí. Pokud si představíme řeku, která se v určitém místě dělí na dva proudy, tak je velmi složité najít proud pro to dítě, a proto je zásadou pro rodiče, že jsou to oni, kteří ho mají ochránit,“ dodává psycholožka.

Obranná maska aneb Naše děti jsou v pohodě

Děti své rozvádějící se rodiče mohou často na první dojem klamat zdánlivým klidem, často i nezájmem o věc. To je však podle psycholožky Heleny Kalábové velice ošidné. „Je to určitý výraz obranného mechanismu, stejně jako zloba, když je dítě zlostné. Bohužel, tato fáze se často vztahuje k určitým úzkostem v dospělosti,“ popisuje Kalábová a dodává: „Pokud se to neodžije, tak to řetězí do dospělosti, a ten člověk později přichází s nějakým problémem do psychoterapeutické ordinace, kde se pak odkrývají nesrovnalosti.“

Záznam celého rozhovoru moderátorky Ivety Kalátové s libereckou psycholožkou Helenou Kalábovou si můžete poslechnout z přiloženého audia. Příjemný poslech vám přeje Český rozhlas Liberec.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio