Sešup i zatáčky. Užijte si čtyřkilometrovou sáňkařskou dráhu ve Smržovce

19. leden 2017
Koktejl

Do Jizerských hor, kolébky českého sáňkařského sportu, se vrací přírodní sáňkování. Z vrcholu Černé Studnice vede čtyřkilometrová značená dráha, na které si užijete pořádný sešup, náročné zatáčky, ale i rovinky, kde se možná budete muset trošku odstrčit. Hlavně ale pojedete na saních mimo běžný automobilový provoz, kvůli kterému se už nedá sáňkovat na každém kopci jako dřív.

První sáňkařská dráha na Smržovce vznikla už v roce 1912 a Smržovka se díky sáňkování může chlubit největším počtem olympioniků a účastníků mistrovství na počet obyvatel. Když se bývalý sáňkařský závodník a později trenér Miloš Morávek nadchl pro obnovu přírodního sáňkování v Jizerských horách, bylo celkem jasné, že dráha povede z Černé Studnice právě na Smržovku, přestože kdysi vedla i do Jablonce a bylo to dokonce o rok dříve než na Smržovku.

Smržovka a Černá Studnice – kolébka českého sáňkování

„Chceme navázat na tradici, Smržovka to je sáňkařské město. Pamatuji z dětství, že se tu dalo sáňkovat kdekoliv a když teď mezinárodní sáňkařská federace projevila zájem, že by se přírodní sáňkování mělo dostat do programu olympijských her, tak jsme uvažovali o myšlence přírodní dráhy a Smržovka, to je sáňkařské město,“ vysvětluje Miloš Morávek. Dráha byla v provozu už loňskou zimu, ale kvůli nedostatku sněhu jen krátce.

Sněhu je požehnaně, možná až moc

Při sáňkování se v lesích nad Smržovkou neztratíte díky značení

Vzhledem k množství letošní sněhové nadílky se dráha musí technikou pravidelně upravovat. „Čekáme na obměknutí, aby se to dalo rolbou utáhnout, ale i takhle se to dá. Když se jede v jednom člověku, tak je to paráda,“ říká další nadšenec do sáňkování, starosta Smržovky Marek Hotovec (ODS). Sám si to letos už několikrát vyzkoušel a dokonce si nechává zrenovovat rychlé sáňky.

Snad každý den u dráhy potkáte Miloše Morávka. „Jako propagátor to ukazuju každému, kdo přijede, takže jsem tu poslední dobou snad víc než doma,“ dodává s úsměvem.

Sáňkařská dráha je značená, začíná nedaleko rozhledny na Černé Studnici a končí na Smržovce u vleku.

Starosta Smržovky Marek Hotovec na starých saních
Spustit audio