Koktejl7. března  2017 v 10:00  

Sladký ráj v centru Liberce: Užijte si podívanou, jak se rodí bonbóny

Drobné bonbonky vyrábějí zkušení cukráři v atelieru v centru Liberce, návštěvníci tak mají možnost prohlédnout celý proces výroby cukrátek - Foto: Lucie Fürstová

Drobné bonbonky vyrábějí zkušení cukráři v atelieru v centru Liberce, návštěvníci tak mají možnost prohlédnout celý proces výroby cukrátekFoto: Lucie Fürstová

Přes den vyrábí sladké karamelky a lízátka, večer hrají na housle v libereckém divadle F. X. Šaldy. Řeč je o Olesie Voličkové, která se se svou rodinou do Čech vrátila z Podkarpatské Rusi a jejím příteli Ištvánovi Matejčovi, ten pochází z Maďarska. Pojí je k sobě nejen láska k hudbě, ale i sladké umění, naučili se totiž vyrábět maličké cukrové bonbónky, ve kterých se ukrývají ještě menší obrázky. Na to, jak se vyrábějí, se můžete podívat v centru Liberce.

Sladkosti o průměru půl centimetru mají v sobě například obrázek jablka nebo maliny, po kterých chutnají, ale i dokonale vyvedené nápisy. Postup výroby sladkostí vznikajících z vařícího karamelu není jednoduchý, vyžaduje pečlivost i velkou fyzickou sílu. Olesia s Ištvánem se ho naučili na kurzu v Estonsku. 

Podívejte se na video, jak se karamelky vyrábějí. Možná vás překvapí, jak náročná práce to je. 

„Když přijdeme domů, taky voníme cukrem, k tomu ještě hraje hudba, tak je to takový veselý a sladký... “
Olesia

Výroba drobounkých cukrátek začíná ve velkém nerezovém hrnci, kde vře cukr svařený s vodou. „Teploty se při výrobě karamelu pohybují kolem dvou set stupňů,“ popisuje Ištván Matejča. Ve chvíli, kdy je karamel připravený – tedy uvařený na potřebnou teplotu, přichází podle Ištvána to nejzajímavější: „Přidáváme barvivo a příchutě.“ Když se karamel lije na žulovou desku, má kolem 170 stupňů. 

Umělecký koníček, který voní sladce, ale při výrobě pálí! Tak pozor na prsty 

Cukrové tyče se na závěr nasekají, a tak vzniknou dropsíky, které ukrývají nejrůznější obrázky - Foto: Lucie Fürstová

Cukrové tyče se na závěr nasekají, a tak vzniknou dropsíky, které ukrývají nejrůznější obrázkyFoto: Lucie Fürstová

Partneři Ištván a Olesia spolu tráví takřka sto procent svého pracovního času. „V podstatě je to celodenní partnerský vztah,“ říká s úsměvem Olesia. „Musím říct, že je to koníček, patří to k umění, mě to baví,“ přiznává Ištván. Jako houslista Šaldova divadla musí při práci s dvousetstupňovým vařícím karamelem dávat pozor na ruce – aby si nespálil prsty. „Proto nosím rukavice, i když každý se musí jednou spálit, a pak už si dá pozor,“ říká. 

Až je cukrová hmota dostatečně obarvená i ochucená, přidává se i kyselina citronová a následuje pečlivé propracování hmoty, ze kterých se co nevidět zrodí desítky, ne-li stovky karamelek. K tomu slouží i na zdi upevněná velká nerezová deska, na ní nerezový hák, kde se cukrová hmota natahuje. Pak už se „sladké těsto“ zpracovává válením a mistři cukrátek do tlustých karamelových válců vpracují i budoucí obrázky. 

Dlouhé cukrové pendreky se nasekávají speciální cukrářskou špachtlí na centimetrové bonbonky. „Když přijdeme domů, taky voníme cukrem, k tomu ještě hraje hudba, tak je to takový veselý a sladký,“ uzavírá s úsměvem Olesia Voličková.  

Cukrátka z centra Liberce - Foto: Lucie Fürstová

Autor:  Lucie Fürstová
Pořad: Koktejl  |  Stanice: Liberec
 
 

Nové články v rubrice

Liberecký kraj
  Arbesova, v katastru obce Česká Lípa, okr. Česká Lípa, uzavřeno, oprava povrchu vozovky, Od 10.07.2017 07:00 Do 30.07.2017 23:59, konečné úpravy povrchů, Objížďka - bez rozlišení: V obci Česká Lípa(okres ...
  ulice Příčná, Frýdlant, okr. Liberec, uzavřeno, práce na silnici, Od 07.07.2017 00:00 Do 31.08.2017 23:59, úplná uzavírka silničního provozu na místní komunikaci ul. Sídlištní ve Frýdlantu, mezi křižovatkami ...
  silnice II/260, Tuhaň, okr. Česká Lípa, most uzavřen, stavební práce, Od 10.07.2017 08:00 Do 30.10.2017 20:00, uzavírka provozu (úplná) na sil.č. II/260 v km 6,273 v místě mostu ev. č. 260-006 za účelem ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace