Snowbike je hlavně zábava, říká extrémní biker Jan Kopka

12. leden 2017
Koktejl

Před patnácti lety vzniklo v Čechách a možná i v Evropě první sněžné kolo. Kolo, které na první pohled upoutá širokými pneumatikami, s kamarády postavil extrémní cyklista Jan Kopka z Jablonce nad Nisou. Sportovního nadšence s takzvaným snowbikem neboli sněžným kolem můžete potkat třeba v Jizerkách.

Dnes jsou sněžná kola k vidění na horách poměrně často, během lednových víkendů můžete dokonce potkat celkem početnou skupinu bikerů, kterou vede sám Jan Kopka. Tradiční účastník bike maratónů a veteránský silničář se umí postavit každé výzvě, který se v roce 2003 vydal ve 40 letech na start nonstop závodu napříč Aljaškou.

Mínus patnáct a hory sněhu? Pro snowbike ideální podmínky

„Tam byly čtyřicetistupňové mrazy, ve kterých jsme byli celý týden. Nakonec zjistíte, že ten organismus je schopný se tomu přizpůsobit, že to nějak jde, což je úžasné,“ říká Kopka. Víkendových mínus 15 stupňů, za kterých se vyráželo z jedné z horských chalup v Jizerských horách tak považoval za celkem ideální podmínky.

Extrémní biker Jan Kopka v Jizerských horách

„Ten sníh slehne, mráz utáhne povrch, málo to klouže a dokonce i na ten sportovní intenzivnější pohyb to jsou ideální podmínky. Člověk se nepotí, tělo stíhá odvětrávat, protože když je vám v teplo v kopci, tak si pootevřete nějaké zipy a z kopce se zase zapnete,“ vysvětluje Kopka výhody teplot mínus 10 až mínus 15 stupňů.

Navlečte se. Chce to hodně vrstev jako u cibule

Důležité je samozřejmě dobré oblečení. „Vrstvíme, osvědčená slupková metoda. Máme na sobě asi čtyři vrstvy a to je docela v pohodě,“ zmiňuje už zkušený účastník snow bike campu Martin Heller.

Sněžné cyklisty můžete potkat v horách prakticky kdekoliv. Na silnicích, na sjezdovkách i na jen lehce prošlápnutých pěšinách. K okolí se většinou snaží chovat ohleduplně a tak pokud to je aspoň trošku možné, neničí běžecké stopy, i když výjimky se určitě najdou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.