Trosky: Nová sezóna – nový kastelán a zákaz vstupu psů

18. duben 2017
Koktejl

Po šestnácti letech má hrad Trosky nového kastelána. Jeho jméno se ale nemění. Lubomír Martinek starší odešel do důchodu a na jeho místo nastoupil jeho syn Lubomír Martinek mladší, který na Troskách pracoval uplynulých sedm let. A jak to tak bývá, s novým kastelánem přicházejí novinky. Tou nejvýraznější je zákaz vstupu se psy.

Problémy s pejskaři trvaly již několik let a psích návštěvníků přibývalo. Loni jsme zkoušeli půjčovat náhubky a vodítka, ale lidé to svým miláčkům stejně sundávali. Lubomír Martinek ml.

„Je to novinka bohužel nepopulární, zatím jsme ale neměli žádnou stížnost, žádný problém. Návštěvníci se před hradem většinou vystřídají v hlídání,“ říká kastelán Lubomír Martinek ml. a pokračuje: „Problémy s pejskaři trvaly již několik let a psích návštěvníků přibývalo. Loni jsme zkoušeli půjčovat náhubky a vodítka, ale lidé to svým miláčkům stejně sundávali.“ Návštěvníci se po hradním areálu pohybují bez průvodců. „Nemáme tak přehled, co se děje, a když malé dítě stoupne nechtě pejskovi na nohu, tak si asi domyslíte, co se stane. Je to prostě kvůli vyšší bezpečnosti návštěvníků,“ vysvětluje kastelán zákaz vstupu s domácími mazlíčky.

Čtěte také

Nový kastelán prošel na hradě za sedm let snad všemi možnými profesemi. Od údržbáře po pokladníka a hrad zná tedy velmi dobře a měl dost času přemýšlet nad tím, co změnit. „Hlava hradu“ připravuje například projekt revitalizace prvního nádvoří, který by měl vyřešit novou vstupní bránu do hradu, pokladnu nebo odvodnění.

Nový kastelán Trosek, Lubomír Martinek ml.

Lubomír Martinek starší strávil „ve službách památkové péče“ zhruba 35 let. Začínal po maturitě jako průvodce v Novém Městě nad Metují. Po vysoké škole našel místo na zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, kde pobyl 17 let a v roce 2001 přišel na Trosky. Ty naplnily jeho sny o cestách a dálkách známé z příběhů Jacka Londona.

Pivo i vodu si musíte na hrad donést na zádech

To, co by se jinému v zimě zajídalo, si bývalý kastelán Lubomír Martinek st. na Troskách užíval. „Hrad Trosky to je mimo sezonu taková opuštěná výspa, na podzim se tu všechno zavře, krámy, hospody, nikde nic. Ani vodu tady nemáme. Takže všechno na zádech, jídlo, vodu i to pivo. Tady se za vámi zavřou vrata a prožíváte si tu takovou snovou romantiku. Jsem úžasně spokojený, že jsem to mohl absolvovat,“ vypráví Martinek starší.

Bývalý kastelán hradu Trosky Lubomír Martinek st. je rád, že o hrad se bude starat jeho syn

Na hradě zažil Lubomír Martinek i nepříjemné chvíle, ale nikoliv s pekelnými mocnostmi či s jinými bájnými postavami. „Bývalá kastelánka Olinka Tomášková říkala, Lubošku, nám nehrozí nebezpečí tady zevnitř z hradu, ale zvenčí, od lidí. A skutečně některé zkušenosti byly nepříjemné,“ říká Martínek. Co je pro něj příjemné, je to, že se syn vydal v jeho šlépějích a hrad po něm vlastně převzal. „Doufám, že mě sem občas pustí,“ dodává Lubomír Martinek starší s úsměvem a s tím, že synovi se do správy hradu od prvního března už neplete.

Do konce dubna je hrad otevřený pouze o víkendech, od května od úterý do neděle a o letních prázdninách po celý týden.

Hrad Trosky - symbol Českého ráje
Spustit audio