Truck trial je pro mě srdeční záležitost, říká Zlobr z Lindavy. Jel s třicetiletým veteránem

5. červen 2017

Drsný sport pro drsňáky, to je truck trial. Soutěž nákladních speciálů v těžkém terénu, kde nejde o rychlost, ale o projetí všech vyznačených branek. Často to znamená půl auta utopit v bahně či balancovat jako baletka.

Truck trial, který se v sobotu a v neděli jel ve Stráži pod Ralskem, jezdí už šestým rokem i Zlobr alias Radek Říha z Lindavy. „Mašiny a technika mě vždycky zajímaly, mám to tak celý život. Jsou to takový malý hračky,“ říká Říha s úsměvem. Jeho speciál Tatra 815 6x6 je už vlastně veterán, má třicet let.

„Nejhorší je auto nějak sehnat, postavit, prostě k němu nějak přijít. Pak už to je o tom, jak se k tomu člověk chová nebo nechová. Jsou to staré plečky, co si budeme povídat,“ vysvětluje Říha náročnost svého koníčku. Za závod speciál spotřebuje kolem 70 litrů paliva, záleží na tom, jak moc se jezdci vyřádí v jednotlivých sekcích.

V soutěžních úsecích je vyznačeno několik branek, které musí posádky projet ve správném směru. Jestli popředu nebo pozadu, je na nich. Občas se stane, že se auto dostane až za hranici fyzikálních zákonů a následuje položení na boudu, tedy lehnutí na bok nebo i na střechu. Při pohledu na auto je znát, že Zlobr alias Radek Říha s tím má své zkušenosti.

„Tohle už něco pamatuje, ale o tom to je. Člověku to ani nepřijde. Zvenku to možná vypadá hrozně, ale když člověk sedí uvnitř a je připoutaný, tak to není tak hrozné,“ vysvětluje Říha. V kabině orámované tatrovky se zkrátka cítí bezpečně. „Spíš bych se bál těch malých, co jsou ty Unimogy, do toho bych nesedl, tam bych se bál,“ tvrdí.

Truck trialisté zpravidla moc netrénují. Většinou není kde a také není čas. Zlobr to má na trať do Stráže sice asi jen deset kilometrů, ale spíš než na trénink si spolu s týmem najde čas na přípravu závodu. „Mám to takovou srdeční záležitost a rád to udělám,“ dodává Radek Říha.

Truck Trial ve Stráži pod Ralskem
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.