Unikátní sbírku přes 300 šicích strojů není kde vystavit. Pomůžete sběratelce z Frýdlantu?

5. listopad 2016
Koktejl

Více než 300 šicích strojů vlastní Pavlína Cvrčková z Frýdlantu. Svým rozsahem i kvalitou jde o unikátní sbírku, kterou ale sběratelka nemá kde prezentovat. Prostory, které ji poskytlo Jizerskohorské technické muzeum, již zaplnila, zhruba padesátku strojů má umístěnou po půdách v práci, u rodičů a kamarádů. Pomůžete?

„Teď už se dá říct, že jsem těmi šicími stroji zavalená. Do muzea se to už nevejde, a tak sháním jiné prostory, protože chci tu sbírku ukázat celou,“ svěřuje se Pavlína Cvrčková.

Přes 150 let staré stroje pro švadlenky a víra ve splněný sen

A protože kompletní starý šicí stroj není maličkost, kterých se vejde několik do vitríny, nejsou požadavky na prostory zrovna malé. „Kdyby to mělo 20 na 30 metrů, tak bych to měla určitě čím zaplnit. Mohla by tam být i rekonstrukce sedlářské nebo obuvnické dílny. To by byl splněný sen,“ říká Cvrčková.

Desítky historických šicích strojů mají výstavní prostory v Jizerskohorském technickém muzeu, sběratelka chce ale vystavit kompletní sbírku na jednom místě

Sbírka obsahuje třeba šicí stroje z 19. století. Nejstarší kousek je z roku 1860 a je to kopie vůbec prvního šicího stroje pro domácnost. Šicí stroje pro domácnost tvoří většinu sbírky. Řadu z nich paní Cvrčková doslova zachránila před zničením a vlastnoručně opravila.

Sběratelské začátky? Šicí stroj, co měl skončit na smetišti

První šicí stroj dostala vlastně náhodou asi před 15 lety. Tehdy sbírala staré fotoaparáty, bábovkové formy a kávomlýnky. „Volala mi teta, že sousedka chce vyhodit šicí stroj, a že když mám ráda ty staré věci, ať si přijedu, že se mi určitě bude hodit. Tak to byl první, a pak se to dozvěděli další sousedky, až jich byl asi dvacet pět u rodičů na půdě,“ vzpomíná Cvrčková.

Starý šicí stroj je už dnes poklad

To ještě nebyla sbírka, ale setkání se Šerclovými z Jizerskohorského technického muzea už přineslo zlom. Slovo dalo slovo, Šerclovi vlastnili také pár šicích strojů a jedno patro muzea se věnuje textilní výrobě. Kromě šicích strojů tam jsou k vidění také textilní stroje z depozitáře liberecké univerzity. „Těch pár šicích strojů, co jsme dali dohromady tady, vypadalo jako málo, tak jsem se tomu začala věnovat, shánět je, učila se je opravovat a renovovat a dnes jich mám 309,“ dodává Cvrčková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.