V Afghánistánu chránil vojáky před výbuchy, sám málem zahynul – psí hrdina Athos

28. březen 2017
Koktejl

Letos v červnu mu bude osm let, ale na podzim 2012 jeho život visel na vlásku. Německý vlčák Athos měl za sebou výcvik na vyhledávání výbušnin a v září byl s českými vojáky v afghánském Lógaru. Vojáky měl chránit před výbuchy, ale sám při jednom málem zahynul. Psí kotce zasáhla teroristy vypálená raketa.

Důchodu si užívá jako správný psí hrdina. Má vyhřívaný kotec s velkým výběhem, několikrát denně chodí na delší zdravotní procházky a je rozmazlován celým personálem posádky...

Ve chvíli výbuchu psovodi u kotců naštěstí nebyli. Pro psovoda Rostislava Bartončíka to přesto byly velmi krušné chvíle. Ve výbuchem poškozeném kotci byl jeho kamarád, pes Athos. „Po tom útoku to byl šok i pro mě, protože když vidíte, jak je nejlepší kamarád těžce zraněný a jak trpí, není to nic příjemného,“ vzpomíná Bartončík.

Těžce zraněného psa zachraňovali američtí lékaři, kteří se běžně věnují operacím lidí. A poskytnutá první pomoc i následná péče měly úspěch. „Následky úrazu samozřejmě patrné jsou. Athos má porušenou močovou trubici, což znamená vývod pod ocasem, kterým močí. Ale po několika náročných operacích je jeho stav dobrý,“ říká psovod a Athosův parťák. Je vidět, že lékaři se skutečně činili. Athos běhá, i když mu zůstala v noze střepina a už se i podařilo minimalizovat následky prožitého traumatu. Pes byl citlivý na hluk, bouchnutí dveří a výstřely.

Athosovi zůstala po výbuchu v noze střepina. Díky skvělé práci lékařů a vydařeným operacím si dnes může užívat pohybu

Americký válečný veterán a vyznamenání ministra obrany

Ještě v Afganistánu dostal Athos od Američanů deku, na které byl nápis v angličtině: Jsi náš hrdina, děkujeme! To pro něj znamená statut amerického válečného veterána. Před třemi lety ocenil Athose na Grabštejně tehdejší ministr obrany Vlastimil Picek. Mimo jiné dostal kožený obojek s ministrovým podpisem a věnování Za hrdinství Athosovi, který nosí dodnes.

Hrdina i mazel si užívá psího důchodu

Kožený obojek s podpisem ministra obrany Picka dostal Athos za své hrdinství v Afghánistánu

Athos si na Grabštejně v Centru vojenské kynologie Chotyně užívá psího důchodu. „Užívá si ho jako správný psí hrdina. Má vyhřívaný kotec s velkým výběhem, několikrát denně chodí na delší zdravotní procházky a celým personálem posádky, který se o něj stará, je rozmazlován. Tak si myslím, že si ten důchod užívá,“ dodává Bartončík. Vlčák Athos je na něj fixovaný tak, že i lékaři říkají, že to dlouho neviděli.

Mezi psem a jeho psovodem vzniká vždy během výcviku silné pouto. Tráví spolu spoustu času nejen během základního výcviku. Pes plní zkoušky, a tak výcvik vlastně nikdy nekončí. A v případě Athose a Rosti Bartončíka se pouto upevnilo nejenom dlouhou rekonvalescencí, ale i zážitky, při kterých šlo o život.

Parťáci do nepohody. Rostislav Bartončík a Athos
Spustit audio