Velké Hamry: Zlaté české ručičky udržují v chodu vodní elektrárnu už 110 let

25. květen 2017
Koktejl

Síla vody řeky Kamenice dávala energii textilním továrnám už před více než sto lety. Jednu z továren ve Velkých Hamrech postavil Theodor von Liebig, jeden z nejúspěšnějších a nejbohatších podnikatelů své doby. „Srdcem“ jeho textilky byly dvě Francisovy kotlové turbíny, které spolu s generátorem obsadil do vodní elektrárny a rozvodny za fabrikou. Je to až neuvěřitelné, ale turbíny a generátor fungují až do dneška.

„Všechno je tady v původním stavu, jak generátor, tak turbíny. Samozřejmě, že prošly a procházejí opravami, ale opravdu to jsou všechno původní věci, které tady běží od roku 1907,“ říká Tomáš Gärtner, autor, správce a duševní „guru“ Muzea obnovitelných zdrojů energie ve Velkých Hamrech, které vzniklo v budově tamější vodní elektrárny.

Původní zařízení udržují místní nadšenci vlastníma rukama. Navazují tak na um a dovednosti našich předků a dokazují, že rčení o zlatých českých ručičkách stále platí. Bohdalovické turbíny u celkovém výkonu 350 kW neběží po celý rok, ale podle množství vody. A protože se elektrárna nachází na horním toku řeky Kamenice, tak to je především na jaře a na podzim. Přes léto je právě čas na údržbu, kdy ruku k dílu přiloží i vystudovaný strojař Tomáš Gärtner: „Údržba obsahuje vše od spojek přes rozdělání turbín po rozdělání elektrických věcí, abychom zjistili, co ten dvouměsíční jarní provoz v maximálním režimu nadělal za problémy, a potom se zvolna připravujeme na podzimní vodu.“

K hamerskému muzeu se přichází přes dvůr truhlárny

Zatímco většina vodních elektráren nejen na Kamenici má již nové stroje, v Bohdalovicích si zakládají na těch původních. A není to jen z lásky ke starým strojům. „Ten stroj je totiž tak výborně udělaný, že kdybych ho v dnešní době nahradil novým, než by se ten nový zaplatil, tak je ekonomika elektrárny třeba dvacet let mimo,“ dodává Gärtner. Muzeum obnovitelných zdrojů energie je pro návštěvníky otevření každý týden, a to od čtvrtka do neděle.

Pohled do strojovny

Pohled do strojovny na soustrojí regulátoru, generátoru a Francisovy turbíny.

Z Liebigovy textilky je už téměř ruina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.