VIDEO: Děti z Liberce vypouští desítky balonků. Doletí až do Polska i Německa

16. říjen 2017
Koktejl

Desítky nebo stovky letících heliových balonků, dobrá nálada a radostné povykování. Tak nějak vypadají balonkové závody, při kterých se do světa vypouští spousta balonků – vypadají jako obyčejné, ale jsou speciální. Hru, která nebaví jen děti, podnikají třeba v liberecké mateřské školce.

Hromadné balonkové vypouštění pro děti a rodiče nedávno uspořádala liberecká školka pod Ještědem. „Balonky letí hodně daleko, děti z toho mají radost, rodiče to pak mapují,“ říká Jana Flanderková, ředitelka mateřské školy pod Ještědem, která „balónkovou slavnost“ – jak hromadnému vypouštění balonků říkají, pořádá.

Balonky, které se na oblohu hromadně vypouštějí, nejsou obyčejné „pouťové“, ale profi – určené pro „dálkové lety“. Profesionální balonky mají speciální logo a jsou pevnější než běžné balonky, které seženeme v papírnictví.

Tradiční balonková akce školky si každý rok najde víc příznivců. Na hřišti pod Ještědem se ke hromadnému „startu“ balonkové záplavy schází desítky dětí a jejich rodičů. A kam až balonky označené identifikačními štítky doletí? „Dostali jsme zprávu třeba z Německa od německých kamarádů, přišlo taky od dětí z Polska, které poslaly taky fotku, jak drží naše balonky,“ popisuje Flanderková a vzpomíná na jednu kuriozitu: „Asi před dvěma lety nám z Plzně z policejní stanice přišlo, že při noční obchůzce byl zadržen balonek.“

Na dlouhou pouť se nemůžou vypouštět balonky běžné, které koupíte třeba v drogerii, pro dálkové vypouštění to musí být kousky kvalitní. „Správný balonek by měl vydržet zhruba dvacet až dvacet čtyři hodin,“ říká profesionální balonkář Bronislav Brzek z Liberce a pokračuje: „Nejvíc závodů se koná v Anglii, kde je to skutečně masová záležitost, dělá se to většinou při oslavách a je to jedna z cest, jak získat finanční prostředky na charitu.“

Princip balonkového závodu je opravdu jednoduchý, spočívá v délce doletu balónku, přičemž vyhrává balónek, resp. startovní štítek, který bude nalezen nejdále od místa startu. Vítězné vzdálenosti se počítají i ve stovkách kilometrů a zahraniční nálezy nejsou v této soutěži ojedinělostí. Vítězství v soutěži ale není to nejdůležitější. Tady jde o netradiční zážitek a nevšední zábavu, kterou balonkové závody nabízejí.

Vypouštění balonků
autor: David Hamr
Spustit audio